Mellanösternexperten: Typisk IS-taktik

Uppdaterad
Publicerad

Ingen har ännu tagit på sig det bombdåd som kostade ett trettiotal människor livet i den turkiska gränsstaden Suruc, men sättet attentatet genomfördes på tyder på att Islamiska staten ligger bakom, säger Per Jönsson, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet i Aktuellt.

– Dådet faller in under ett mönster som Islamiska staten har genomfört. Även om man har drivits ut från ett område som Kobane i vintras så ger man inte upp, man fortsätter att störa.

Attentatet kan vara en markering mot Turkiet som på amerikansk inrådan skärpte kontrollen av sin gräns i våras. Tidigare kunde olika grupper relativt enkelt föra vapen och personal över gränsen, men nu har Turkiet dragit åt snaran och det uppskattas inte av IS, säger Per Jönsson. Istället försöker man störa tillförseln av hjälp till Kobane och hindra kurder från att flytta tillbaka.

Attackerna i Turkiet

– Det är typisk IS-taktik.

”Den kurdiska kampen är det allvarligaste hotet”

Att Turkiet inte tagit hotet från Islamiska staten på större allvar tidigare, trots att man är granne med Syrien, tror Per Jönsson beror på att man har varit för fokuserad på att bekämpa den kurdiska självständighetskampen.

– För Turkiets del är den kurdiska självständighetskampen det allvarligaste hotet mot landets säkerhet. Därefter är det att bekämpa Assad-regimen i Syrien och först i tredje hand kommer IS. Det kanske man inte ens vill bekämpa, utan man tävlar lite med IS om att vinna sunnimuslimers hjärtan i hela Mellanöstern. Erdoğan vill vara en förebild för sunnimuslimer, precis som IS anser sig vara de enda rätta företrädarna för sunniislam i Mellanöstern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attackerna i Turkiet

Mer i ämnet