Foto: TT

Merkel bjuder Obama på G7-fika

Uppdaterad
Publicerad

Klimatet, krigen, ekonomin, flyktingarna – och en fika ute på byn. Det är ämnena på dagordningen när världens mäktigaste kvinna i dag tar emot USA:s president och fem andra manliga kollegor på det bildsköna Schloss Elmau i Alperna.

Förbundskansler Angela Merkel är värdinna när stormaktsklubben G7 håller sitt toppmöte, och har valt ett svårtillgängligt slott nära Garmisch-Partenkirchen som lokal. När USA:s president Barack Obama landade i söndagsgryningen fick han ta helikopter sista biten.

Efter annekteringen av Krim är hans ryske kollega Vladimir Putin inte längre välkommen bland världens mäktigaste, men lär sätta tonen ändå. Kriget i Ukraina antas bli en av de viktigaste punkterna under söndagens och måndagens överläggningar.

Tillsammans med ledarna för Frankrike, Italien, Japan, Kanada och Storbritannien ska Tysklands och USA:s regeringschefer också diskutera utsläppsmål, båtflyktingkriserna i Medelhavet och Sydostasien, samt Greklands med fleras ekonomiska problem.

Men först ska Merkel och Obama hylla de tysk-amerikanska relationerna genom att smita ner till den närbelägna byn Krün, för att ta en synbarligen spontan – men givetvis hårdbevakad och direktsänd – söndagspromenad med fika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.