Foto: TT

Merkel: Inget EU för Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska regeringschefen Angela Merkel gav Ukraina ett klart besked i dag: Det är ännu inte tal om något EU-medlemskap för Ukraina.

Angela Merkel gjorde uttalandet i en regeringsförklaring i det tyska parlamentet inför toppmötet i Riga med sex före detta sovjetrepubliker inom ramen för det EU-projekt som kallas det Östliga partnerskapet.

Det är en klar besvikelse för Ukraina. Så sent som i dag sade den ukrainske utrikesministern Pawel Klimkin i en intervju i den tyska dagstidningen Die Welt att han väntade sig ett klart besked från toppmötet att Ukraina är lämpat för ett framtida medlemskap i EU. Han önskade också visumfrihet för ukrainare som vill resa in i EU redan nästa år.

Krimkonflikten

Startade protesterna

Det var strider om anknytningen till EU som 2013 startade protesterna i Kiev som i förlängningen ledde till Rysslands olagliga annektering av Krim och det nu pågående lågskaliga kriget.

Merkels besked var mycket klart. Hon ville, sade hon, inte väcka några förhoppningar om medlemskap inför toppmötet.

Utvecklingen i Ukraina har gjort att EU engagerat sig kraftigt för landet och man skulle kunna säga att EU ”adopterat” Ukraina. Men den tyska förbundskanslerns besked till Ukraina är klart.

Uppfylla alla krav

Ukraina måste uppfylla alla krav som EU ställer på landet. Underförstått: Det har Ukraina inte gjort och kritiker menar att Ukraina har skjutit många beslut på framtiden.

Merkel uteslöt också att ukrainska medborgare redan nu skulle slippa att ansöka om visum för inresa i EU.

Ukraina har undertecknat ett samarbetsavtal (associationsavtal) med EU. Det ger Ukraina vidsträckta fördelar i förhållande till EU. Men det är alltså inte lika med ett löfte om framtida medlemskap.

”Delvis fritt”

Ukrainas problem är bland annat korruption, ett politiskt system som av människorättsorganisationen Freedom House har i dess index för 2015 kallats ”partly free” (delvis fritt).

Inflytandet från stormrika industrimagnater, så kallade oligarker, är också ett problem för landet – plus att det befinner sig i ett krig med proryska grupper.

På toppmötet i Riga ska man diskutera det fortsatta samarbetet med sex före detta sovjetrepubliker: Armenien, Azerbajzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Vitryssland. Även Georgien och Moldavien har ingått ett samarbetsavtal med EU.

EU har tidigare förklarat att man inte är beredd att motta några nya medlemmar åtminstone fram till 2019.

Svenskt initiativ

Samarbetsprojektet Östliga partnerskapet skapades 2009 genom polskt och svenskt initiativ, men på sistone har det projektets östliga partner blivit allt mer pessimistiska om projektets betydelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet