Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: TT

Merkel varnar Turkiet – kan stoppa möten

Publicerad

Tysklands förbundskansler Angela Merkel varnar för att Tyskland kan komma att sätta stopp för framtida kampanjevenemang av turkiska politiker på tysk mark om inte Ankara slutar använda naziliknelser i sin kritik mot Berlin.

Merkel poängterar att sådana förolämpningar måste upphöra, ”inga om, inga men”, och att Tyskland förbehåller sig rätten att ”vidta alla nödvändiga åtgärder, inklusive att se över tillstånden” för kampanjevenemang som redan godkänts.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har varit upprörd över att turkiska ministrar hindrats i bland annat Tyskland för att kampanja för hans räkning inför den omstridda folkomröstningen i vår. En stor, och röstberättigad, turkisk diaspora finns i Tyskland.

I ett tv-sänt tal i helgen riktade sig Erdogan direkt till Merkel och sade ”du använder just nu nazimetoder”, vilket fick tyska regeringen att ilskna till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.