Förbundskansler Angela Merkel höll presskonferens i staden Perl-Nennig, där ledande medlemmar i hennes parti CDU var samlade till konferens på lördagen. Foto: TT

Merkel varnar USA för protektionism

Publicerad

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanar USA att samarbeta internationellt och varnar för att en utveckling mot protektionism riskerar välståndet.

USA är Tysklands viktigaste handelspartner. Den protektionistiska retorik som USA:s tillträdande president Donald Trump har fört skapar oro inom exportföretagen i Europas starkaste ekonomi.

Tyskland har i år ordförandeskapet i G20-gruppen, som består av världens starkaste ekonomier. Merkel vill använda plattformen för att slå vakt om det multilaterala samarbetet.

Hon understryker att alla länder klarar sig bättre om de arbetar tillsammans i stället för att isolera sig.

Merkel framhåller den internationella reaktionen på den globala finanskris som började i USA 2008 som ett gott exempel. Den reaktionen var baserad på samarbete och samförstånd om regleringar, enligt Merkel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.