Foto: TT

Merkel vill ha nytt asylsystem i EU

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingkrisen i Medelhavet är akut. Nu vill Tysklands förbundskansler Angela Merkel skapa ett nytt system för att ta emot asylsökande i EU – som ska ersätta den omdiskuterade Dublinförordningen. Samtidigt får EU-toppmötets åtgärdspaket mot flyktingkrisen i Medelhavet kritik av experter och FN-tjänstemän.

Över 35.000 människor har försökt ta sig över Medelhavet hittills i år. Fler än 1.700 beräknas ha omkommit när de försökt, enligt FN:s marina organ IMO. Flera människorättsgrupper har kritiserat EU för att inte göra tillräckligt.

Vill ersätta Dublinförordningen

I ett tal vid ett valmöte i Bremerhaven på fredagen, förklarade Angeka Merkel att hon vill ersätta Dublinförordningen, det nuvarande systemet för asylsökande. Enligt Dublinförordningen, som trädde i kraft 2003, ska det EU-land dit en flykting först kommer hantera en ansökan om asyl. Utöver EU ingår även Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz i överenskommelsen.

Flyktingkrisen i Europa

Nu säger Merkel att det istället bör vara EU-ländernas storlek och ekonomi som avgör hur asylsökande ska fördelas inom unionen.

– Europa behöver ett nytt system för asylsökande eftersom nuvarande regler inte längre fungerar, sade hon, enligt Reuters.

Frågan är dock hur förslaget mottas av övriga EU-länder. Tidigare förslag i samma anda har mötts med kompakt motstånd.

Expertkritik mot EU:s migrantpaket

EU-toppmötets åtgärdspaket mot flyktingkrisen i Medelhavet får samtidigt kritik av experter och FN-tjänstemän. Insatserna ses både som otillräckliga och för kortsiktiga.

Thomas Huddleston, analytiker på Migration policy group i Bryssel, säger att det fanns hopp om att EU-ledarna skulle enas om insatser som fungerar också på längre sikt.

– Det fick vi inte, säger han till The New York Times.

Ökar samtidigt gränsbevakningen

EU-ledarnas besked efter toppmötet om den akuta flyktingsituationen var att anslagen till det nuvarande Tritonprogrammet, som ersatt den skrotade italienska Mare Nostrum-insatsen, ska trefaldigas. Utöver det har Frankrike och England lovat att delta med fartyg i den utvidgade patrulleringen.

Operationen sköts av EU:s gränsmyndighet Frontex, och har som uttrycklig uppgift att just bevaka EU:s södra gräns, och inte att rädda människor i nöd. Det område Triton bevkaar är också avgränsat till ett område 30 sjömil utanför Italiens kust.

I och med de ökade inslagen kommer nu Triton upp i samma storleksordnings som föregångaren Mare Nostrum, ett initiativ som genomfördes av Italien ensamt, med ekonomiskt stöd från EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet