Foto: TT

Merkel vill påskynda utvisningar

Uppdaterad
Publicerad

I Tyskland ska myndigheterna kunna spärra in asylsökande som fått avslag tills de lämnat landet. Man ska även kunna beslagta deras mobiltelefoner för att kunna fastställa identiteten.

Det mest kontroversiella bland de nya åtgärderna är de utresecenter som ska inrättas. Det är ett slags häkten där asylsökande som fått avslag ska förvaras i väntan på att bli utvisade ur landet. Kritik mot åtgärderna kommer från människorättsorganisationer, från oppositionen, vänstern och de Gröna.

Regeringen vill påskynda utvisningarna och ska därför inrätta ett nationellt center för samordning och öka resurserna för asylbehandling runtom i landet. Förfalskad identitet och brott ska ge omedelbar utvisning.

Frivilligbidrag

Man vill anslå ytterligare 90 miljoner euro som bidrag till de som frivilligt vill återvända. Med ett tydligt och konsekvent agerande hoppas myndigheterna att fler inser att de inte har en chans att få asyl och bestämmer sig för att frivilligt åka hem.

Merkels koalitionsregering och ledarna för delstaterna har enats om  åtgärderna och ett lagförslag ska utarbetas.

Terrordådet i Berlin

Bakgrunden är den debatt som terrordådet vid julmarknaden i Berlin utlöste i december förra året. Tolv människor dödades och ett femtiotal skadades då en lastbil körde in i folksamling.

Det visade sig att gärningsmannen, den 24-årige tunisiern Anis Amri, hade fått avslag på sin asylansökan. Trots att han var registrerad hos polisen kunde han uppehålla sig i Tyskland. Han saknade identitetshandlingar och togs därför inte tas emot av sitt hemland.

Påskynda utvisningar

Förbundskansler Angela Merkel har deklarerat att regeringen vill öka antalet utvisningar av människor som fått avslag på sin asylansökan. Merkel har fått kritik för sin välkomnande flyktingpolitik och flera viktiga delstatsval kommer att genomföras under våren.

Den 24 september hålls val till förbundsdagen och det invandringskritiska partiet, Alternativ för Tyskland, väntas ta röster från de andra partierna.

Under förra året sökte 280.000 människor asyl i Tyskland. 55.000 återvände frivilligt och 25.000 blev utvisade ur landet. Omkring 60 procent beviljades asyl, däribland främst människor från Syrien och Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.