Journalister demonstrerar i Mexiko den 25 mars, två dagar efter att journalisten Miroslava Breach mördats utanför sitt hem. Foto: TT

Mexikansk tidning stänger: ”För farligt att arbeta”

Uppdaterad
Publicerad

Den mexikanska nyhetstidningen El Norte i Juarez nära gränsen mot Texas meddelar under söndagen att man upphör med utgivningen på grund av det farliga säkerhetsläget för journalister i landet, och att uppklaringsgraden för mord på journalister är så låg att den som skjuter en journalist praktiskt taget åtnjuter straffrihet.

Tidningens chef Oscar Cantu Murguia tar offentligt avsked till läsarna genom en artikel med rubriken ”Adios!”, publicerad både i den tryckta papperupplagan och på tidningens webbplats, rapporterar nyhetsbyrån AP. 

I texten nämner han journalisten Miroslava Breach som mördades utanför sitt hem den 23 mars i staden Chihuahua, som precis som Juarez ligger i delstaten Chihuahua.

”Ej beredd att betala priset”

”Idag, kära läsare, ber jag er notera att jag fattat beslutet att stänga tidningen på grund av det faktum, bland andra, att det varken finns garantier eller säkerhet nog att bedriva kritisk, balanserad journalistik”, skriver han och fortsätter:

”Allt i livet har en början, ett slut och ett pris. Och om detta är livet är jag inte beredd att betala med flera av mina medarbetare, eller med min egen person.”

Säkerhetsläget för verksamma journalister i landet är svårt. Sedan 1992 finns minst 38 fall där journalister dödats med bakomliggande motiv som kan härledas till deras yrkesutövning. Ytterligare 50 har dödats under samma period, med i dessa fall har de bakomliggande motiven varit oklara, enligt den New York-baserade icke-vinstdrivande organisationen Kommittén till journalisters försvar (CPJ), uppger AP.

Regeringsreklam problematiskt

Oscar Cantu Murguia nämner också den finansiella situationen som ytterligare en utmaning för journalistiken i Mexiko. För landets medier är regeringens reklam en stor inkomstkälla. Medierkritiker pekar på problematiken i att bita den hand som föder: Det är svårt att bedriva granskande journalistik om föremålet för granskningen också är den som står för inkomsterna.

Under mars har Mexiko upplevt flera mord på journalister. Förutom Breach mördades tre andra journalister i Guerro och Veracruz – bägge delstater som plågats svårt av våld orkestrerat av narkotikakakarteller.

Ytterligare en journalist i San Jose del Cabo attackerades. Han klarade sig med livet i behåll, men hans livvakt dödades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.