Foto: TT

MH370-pilot kan medvetet ha störtat planet

Uppdaterad
Publicerad

Piloten som körde det störtade planet MH370 kan medvetet ha störtat planet. Mindre än en månad innan kraschen flög han samma rutt på sin flygsimulator hemma som utredarna tror att planet tog när det försvann under mystiska omständigheter för över två år sedan.

De nya uppgifterna kommer från ett hemligstämplat dokument som tidningen New York Magazine ska ha kommit över.

FBI har analyserat pilotens hårddiskar. Analysen visar att piloten medvetet kan ha styrt planet i havet och på så sätt tagit livet av sig själv och alla passagerare ombord. Han använde nämligen flygsimulatorn Microsoft Flight Simulator X på sin dator hemma.

Malaysiskt plan försvann

Några veckor innan han flög planet MH370 simulerade han en rutt i Indiska oceanen som liknade den rutt han själv skulle flyga med MH370.

Hade 239 personer ombord

Flight MH370 med 239 personer ombord försvann för drygt två år sedan på sin väg från Kuala Lumpur till Peking. Planet tros ha vänt tillbaka och störtat i Indiska oceanen, väster om Australien. I två år har ett område i Indiska oceanen väster om Australien genomsökts, utan att planet hittats.

Sökandet kan upphöra

För en månad sedan uppgav Malaysia, Kina och Australien i ett gemensamt uttalande, enligt nyhetsbyrån AP, att sökandet efter det försvunna MH370 kan upphöra efter insatsen i Indiska oceanen. Länderna har också sagt att all befintlig information om flighten, sökinsatsen och vrakdelarna ska offentliggöras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet