Över 500 personer hamnade i vattnet när migrantbåten kantrade. De flesta av dem kunde räddas. Foto: Marina Militare

Dramatiska scener när migrantbåt kantrade

Uppdaterad
Publicerad

Italienska kustbevakningen fångade på bild när en överfylld fiskebåt full av migranter kantrade och sjönk utanför Libyens kust. Bilderna kommer från gårdagens olycka då minst fem personer dog och 562 personer kunde räddas. Det var den andra olyckan på två dagar i området.

Olyckan inträffade sedan migranterna ombord rusat över till ena sidan av däck när de hade upptäckt ett räddningsfartyg – ett vanligt misstag som har lett till många katastrofer i Medelhavet.

Försöker desperat simma iväg

Dramatiska bilder från den italienska kustbevakningen visar hur de hundratals passagerarna desperat försöker hålla sig ovanför ytan och simma bort från den sjunkande båten.

562 personer kunde räddas. Fem personer hittades drunknade.

Stort antal migranter

En patrullbåt stötte på fiskebåten i besvärliga omständigheter utanför Libyens kust med ett stort antal migranter ombord, heter det i ett uttalande från marinen.

Strax efteråt kantrade fiskebåten och ett stort antal personer hamnade i vattnet. Från patrullbåten kunde personal kasta livbojar och livvästar i vattnet, medan ett annat marinfartyg i närheten sände en helikopter och räddningsbåtar.

Andra olyckan på två dagar

Under torsdagen inträffade ännu en olycka med migranter som försöker ta sig till Europa. Det är ännu oklart hur många som omkommit i samband med olyckan, men det befaras att över 30 personer har drunknat. 88 personer kunde räddas ur havet, enligt den italienska kustbekvakningen.

Tiotusentals har räddats

De senaste dygnen har cirka 5.600 människor räddats utanför Libyens kust. Cirka 37.000 flyktingar på Medelhavet har räddats till italienska hamnar i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.