På tv-kanalen TRT fick nyhetsuppläsaren framföra kuppmakarnas budskap.

Militär tog över statliga tv-kanalen – framförde sitt budskap

Uppdaterad
Publicerad

Det är med demokrati på parollen som den turkiska militären hävdade att man tagit över kontrollen över landet. Exakt vad kuppmakarna krävde är inte helt klarlagt, men under kvällen tog man över statliga tv-kanalen TRT och framförde där sitt budskap. Men några timmar senare hade regeringen återtagit kontrollen.

Det var sent på fredagskvällen som en del av den turkiska militären uppgavs ha tagit full kontroll över landet. Strax därefter gjorde man, genom tv-kanalen TRT, ett framträdande där nyhetsuppläsaren fick framföra kuppmakarnas budskap.

En ny konstitution håller nu på att förberedas, något som ska börja gälla i landet så snart som möjligt. Exakta detaljer kring detta är i nuläget inte klarlagt.

Oroligheter i Turkiet

”Ideologisk kupp”

Man tyckte att president Erdogan har drivit Turkiet i en för islamistisk riktning, dessutom en allt för odemokratisk sådan. Detta ska nu bort, enligt kuppmakarna i militärgruppen.

– Det är alltså en väldigt ideologisk kupp. Det är verkligen ett kemalistiskt svar på den islamistiska regimen, sa Halil Karaveli, Turkietkännare, inledningsvis till SVT.

– Jag tror att vi i morgon kommer få se Erdogan bortföras av militärer. Jag ser att den här militärkuppen kommer att lyckas, och att Erdogan kommer att störtas, sa Halil Karaveli, Turkietkännare tidigare under fredagskvällen.

Landet styrs nu av ett slags ”fredsråd” som kommer att se till att befolkningen är säkra, hette det enligt militären. Detta fredsråd kommer att få i uppdrag att se till att lag och ordning råder och att inga människor att komma till skada, meddelade nyhetsuppläsaren på TRT enligt militärens order.

Då var det oklart vem som styr landet

Strax därefter släcktes tv-kanalen. Men vem som styrde landet var då oklart. Militären gör det, enligt militären. President Erdogan och regeringen i landet gör det, enligt premiärministern och Erdogan.

President Erdogan gick dock ut i medierna och uppmanade folket att ge sig ut på gator och torg och svara på kuppen.

Det dröjde inte länge innan tv-bilder visade hur Erdogans anhängare strömmade ut på gator och torg och omringade militärfordon och soldater. På vissa håll rapporterades det om strider men kuppmakarnas tur såg ut att vända under natten mot lördagen.

Meddelade misslyckandet

Vid klockan 02.00 sände TRT igen, men denna gången med regeringens budskap om att kuppen var över. Även regimtrogna säkerhetspolisen sa att kuppförsöket hade misslyckats.

Vid 02.30-tiden meddelades det att president Erdogan snart skulle landa på Ataturkflygplatsen i Istanbul.

Det kom dock fortfarande rapporter om strider, exempelvis nyheter om en kraftig explosion i staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet