Bombattentatet ägde rum på en väg som går mellar städerna Diyarbakir och Bingöl. Foto: TT

Ny dödlig attack mot militärer i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Sex soldater dödades och en skadades svårt i dag i en explosion riktad mot en militärkonvoj i sydöstra Turkiet, uppger landets militär. Attacken kommer mindre än ett dygn efter att 28 personer dödats i ett dombdåd i centrala Ankara. Nu pekar landets president ut PKK som skyldiga till attackerna.

Nyhetsbyrån Anadolu uppger att kurdiska rebeller detonerade en bomb på en väg som förbinder städerna Diyarbakir och Bingöl under torsdagen. En person skadades svårt i attentatet, och militären har under dagen sagt att den kurdiska PKK-gerillan som ligger bakom dådet.

Torsdagens attentat inträffade inte ens ett dygn efter onsdagskvällens bombdåd i den turkiska huvudstaden. President Erdogan säger i dag att det finns bevis för att kurdiska YPG-gerillan, med sin bas i Syrien, låg bakom attacken i Ankara med stöd av PKK i Turkiet.

Både PKK och YPG förnekar att de skulle haft något med onsdagens bombdåd att göra, rapporterar BBC. Samtidigt kommer uppgifter om att turkiska stridsplan har bombat PKK-mål i norra Irak.

Flera äldre medlemmar av PKK ska ha dödats när en rebellgrupp på 60-70 personer attackerades, uppger Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu i ett tv-sänt tal.

Premiärministern sade också att artilleribeskjutningen mot kurdiska YPG-mål i norra Syrien kommer att fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.