Miljoner samlas inför påvebesök

Publicerad

Påve Franciskus har anlänt till Rio de Janeiro för sin första påvliga utlandsresa. Han hälsas av pilgrimer från hela världen.

I Rio hade ungdomsdagarna – en årlig katolsk festival som organiseras av katolska kyrkan – lockat omkring en miljon unga katoliker för att möta Franciskus, som utnämndes till påve i mars.

I en intervju under flygresan sade påven att världen riskerar att få en hel generation unga människor som står utanför arbetsmarknaden. Han sade också att det inte bara är unga, utan också äldre, som känner sig uteslutna i dag. Trots den livsvisdom äldre besitter möter de en ”avvisandekultur” från samhället, sade påven.

Under det veckolånga besöket i Brasilien – det land i världen som har flest katoliker – kommer påven att träffa president Dilma Rousseff och besöka en av Rios favelor, kåkstäder. Den 76-årige argentinaren väntas däremot inte besöka sitt hemland under den här resan.

Franciskus väntas predika ett budskap om en enklare kyrka, närmare folket. Det kan slå an en ton i Brasilien, som visserligen blivit rikare men kämpar med korruption och en vacklande offentlig sektor. I Brasilien har det under förra månaden pågått stora protester mot bland annat priset på bussbiljetter, korruption och att miljarder pumpas in i fotbolls-VM 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.