Foto: Wikimedia Commons/TT

Mångmiljonsvindel mot svensk ambassad

Uppdaterad
Publicerad

En lokalanställd vid Sveriges ambassad i Uganda misstänks ha lurat till sig minst 14 miljoner kronor av ambassadens medel, men summan kan komma att stiga.

Svindeln kan ha pågått i åtta år, uppger ugandisk polis för Dagens Nyheter. Bedrägeriet upptäcktes vid en intern kontroll den 2 september och polisanmäldes därefter.

– Som det ser ut verkar det vara väl utvecklade brottsmetoder, säger Tobias Nilsson på UD:s kommunikationsenhet till tidningen.

Den misstänkte mannen arbetade som bokförare och hade bland annat ansvar för lokala utbetalningar och saldokontrollen av ambassadens konton. Förra året uppgick Sveriges Ugandabistånd till totalt 229 miljoner kronor. Det är oklart om det är biståndsmedel som förskingrats.

Har haft stort förtroende

Fred Enanga, talesman för den ugandiska polisen, säger att mannen åtnjutit stort förtroende på ambassaden.

– Vad som förvånar mig är hur det här kan ha pågått sedan 2008. Sverige har skickat ner revisorer årligen som inte lyckats avslöja det här förrän nu, säger Fred Enanga.

Tobias Nilsson på UD säger att man från svenskt håll tar ärendet på ”mycket stort allvar”.

– Vi arbetar hela tiden med att upptäcka oegentligheter och om vi upptäcker några agerar vi. Den interna kontrollen som upptäckte oegentligheterna och de åtgärder vi vidtagit bekräftar det, säger han till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.