Olivolja är en produkt som ofta förfalskas. Där tillsätter matfuskarna ofta färg i en mycket billigare olja för att kunna likna den eftertraktade olivoljan. Bland frukt och grönsaker handlar fusket om att man tillsätter kemikalier för att göra matvarorna attraktivare med finare färg. I Italien beslagtogs bland annat 526 ton av oliver som hade ”målats” med kopparsulfat för att ge dem en grönare färg.
75.000 liter mousserande vin gjord på kylarvätska
Alkohol är också populärt att förfalska vilket kan vara mycket riskabelt för konsumenterna. Whiskey, vodka, öl och vin tillverkas i hemmagjorda fabriker där man sedan sätter på falska etiketter på flaskorna. I Storbritannien beslagtogs närmare 10.000 liter förfalskad alkohol. I Italien tog polisen 75.000 liter av mousserande vin som innehöll propylenglykol. Propylenglykol är direkt ohälsosamt och finns bland annat i kylarvätska.
Tillslag i hamnar, flygplatser matbutiker och fabriker
Förfalskad mat beräknas omsätta över 400 miljarder kronor varje år i hela världen. Bakom matförfalskningen står ofta kriminella nätverk. Interpol ser klara kopplingar till den italienska maffian och andra nätverk som till exempel terrorgruppen Al-Quaida. Riskerna att åka fast är minimala, vinsterna stora. De kriminella drar sig inte för att använda kemikalier som är farliga att äta och dricka.
I Sverige koncentrerade sig polisen och livsmedelsverket på att kontrollera sprit på 150 krogar runt om i landet. Fokus låg på att se varifrån alkoholen kom ifrån och att det var rätt innehåll i flaskorna. Inget fel hittades vid inspektionerna.