Organisationen Texas National Movement är misstänksamma mot makten i Washington och vill se ett självständigt Texas. Foto: TT

Militärövning ses som ”invasionsförsök” i Texas

Uppdaterad
Publicerad

Militärövningar är sällan okontroversiella, men den amerikanska övningen Jade Helm 15 har genererat rubriker utöver det vanliga. Och i delstaten Texas ifrågasätter en grupp till och med huruvida arrangemanget verkligen är en övning och inte ett förtäckt invasionsförsök, styrt från Vita huset.

När den jättelika militärövningen Jade Helm 15 i mars presenterades framhöll den amerikanska arméns presstalesman Mark Lastoria att det handlade om ett arrangemang av historiska mått:

”Militärövningen Jade Helm 15 kommer att hjälpa våra specialstyrkor och befäl och slipa deras kunskaper så att de kan bemöta ett yttre och ständigt föränderligt hot.”

Övningen sträcker sig över sju delstater och omfattar ett område lika stort som Centraleuropa. Den inleds i juli för att därefter pågå i nära två månader och syftar till: ”att förbereda de amerikanska trupperna för strid i utländsk torr och varm terräng”.

”Vill starta inbördeskrig”

Det är i alla fall vad USA:s försvarsdepartement Pentagon hävdar – men på sociala medier sprids helt andra teorier kring motiven bakom den enorma militärövningen.

Påståenden som: ”De vill starta ett inbördeskrig”, ”FBI förbereder något stort och farligt” och: ”De har mobiliserat sig – precis som nazisterna mobiliserades vid den polska gränsen 1940” cirkulerar sedan en tid tillbaka flitigt i sociala medier, och har fått särskilt stor uppmärksamhet i delstaten Texas.

Här har organisationen Texas National Movement upplevt ett uppsving under våren. Organisationen vill göra Texas till en självständig stat, något som är nödvändigt för att bevara områdets särprägel, säger ordföranden Daniel Miller till SVT.

– Vi är övertygade om att vi för att bevara vår unika politiska kultur och ekonomiska arv måste vara självständiga.

”Invasionsförsök”

Inom rörelsen talar man öppet om militärövningen som ett invasionsförsök från federalt håll, ett rykte som späddes på när Texasguvernören Greg Abbott den 28 april beordade sina egna delstatstrupper att övervaka Jade Helm 15 och stå beredda att försvara territoriet.

”Texas invånare måste veta att deras säkerhet, konstitutionella rättigheter, egendomsskydd och frihet inte äventyras”, skrev guvernören i ett brev till sin befälhavare, något som gav konspirationsteoretikerna ytterligare vatten på sin kvarn.

Abbots tilltag avfärdades dock lakoniskt av Vita Husets presstalesman Joshua Earnest i ett uttalande.

– Jag har ingen aning om vad han tror. Eller, jag kanske anar det, men jag tänker inte säga något.

Misstänksam hållning

Men organisationen Texas National Movement och Greg Abbot är inte ensamma om att inta en misstänksam hållning vad gäller motiven bakom övningen. Skådespelaren Chuck Norris skrev i början av maj ett uppmärksammat inlägg på den konservativa sajten WND, där han ifrågasätter vad som egentligen ligger bakom Jade Helm 15:

”Oroliga Texasbor och amerikaner ifrågasätter på intet sätt våra modiga män och kvinnor i uniform, som ju bara lyder order. De som ifrågasätts är snarare personerna som drar i trådarna i Washington. Enligt regeringen handlar det ”bara” om en övning, men jag är inte säker på att ordet ”bara” har någon verklighetsförankring när regeringen använder sig av det.”

Norris inlägg spred sig som en löpeld i sociala medier, och trots att skådespelaren i ett senare inlägg förtydligade att han inte påstått att övningen skulle vara ett förtäckt försök att invadera Texas, stod han fast vid sin åsikt att Jade Helm 15 ”antagligen är mer än en militärövning.”

”Vi och dem”-känsla

Men den senaste tidens misstro mot Jade Helm 15 är bara ytterligare ett i en lång rad uttryck för Texasbornas misstänksamhet mot den federala maktapparaten i Washington. Och enligt journalisten och USA-vetaren Andreas Utterström finns det också en utbredd ”vi och dem”-känsla i delstaten.

– I Texas tycker man att man lever i en verklighet, och att Washingtons verklighet är en annan. Man ser Washington som ”House of cards”, medan man i Texas lever i ”True Detective”.

Enligt Andreas Utterström är konspirationsteorier som de som nu frodas kring Jade Helm 15 på intet sätt något nytt fenomen i USA.

– När det gäller Jade Helm 15 så får den idén näring av en spridd misstanke om att militären håller på med hemliga projekt. Under 90-talet började vissa prata om ”de svarta helikoptrarna”, som skulle vara ute på hemliga uppdrag för att ta över vissa delstater.

Radio viktigt medium

Att sociala medier spelar en viktig roll i spridandet av olika mer eller mindre fantasifulla teorier är kanske knappast överraskande, men enligt Andreas Utterström är även radion ett effektivt medium för att dela idéer – något den konservative radioprataren Alex Jones har utnyttjat.

– I dag är sociala medier konspirationsteoretikernas bästa vän, men dessutom har pratradio, med dess starka ställning i USA, en viktig roll. Alex Jones är en av profilerna på högerkanten. Han har lyckats para ihop Jade Helm 15 med att Obama har hemliga planer på att sitta kvar som president.

Ger aldrig upp

Och till de som avfärdar Texas National Movements idéer om ett självständigt Texas som en dröm utan reell verklighetsförankring har organisationens ordförande Daniel Miller ett tydligt budskap – ett budskap som handlar om att delstatens invånare aldrig ger upp:

– Om du någon gång har något du verkligen vill få gjort, ska du säga till en Texasbo att det inte går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.