Blod hade stänkt ner flickornas teckningar i skolan. Foto: HBO

”Min dotters kropp kom ut med en annan flickas fot”

Uppdaterad
Publicerad

Skolflickorna i Aleppo hade gjort en utställning med sina teckningar. Medan de väntade på sina föräldrar träffades skolan av en bomb. Se utdraget ur dokumentären ”Ett rop från Syrien”.

SVT:s Dokument utifrån visar den uppmärksammade dokumentären ”Ett rop från Syrien” – en film där Syrienkrigets barbari skildras som aldrig förr, och där barnens och ungdomarnas mardrömslika upplevelser står i centrum.

I ett av klippen ur dokumentären berättar en mamma och en syster till offen för en bomb som föll över en skola i Aleppo:

Agenda
Flickorna i en skola i Aleppo stod och väntade på sina föräldrar inför öppnandet av en utställning med teckningar. Då träffades skolan av en bomb. Foto: HBO/SVT

– Skolan skulle ha en utställning med barnens teckningar. Min syster var en av dem som skulle ställa ut. Precis klockan tio på förmiddagen stod eleverna där och väntade på sina föräldrar inför öppnandet av utställningen, säger Nour, 20 år.

Då blev skolan i Suckari-kvarteret träffad av bomber.

– Synen av flickornas kroppar var hemsk. Golv och väggar var fläckade av kött och blod. Barnens teckningar var fulla av blod. Efter ett tag hittade de min dotter under rasmassorna och fick ut henne. När de kom med hennes kropp fanns där något mer. Det fanns en fot från en annan flickas kropp, berättar Huda, mamma till en av de dödade skolflickorna.

Läs vad Helena Olsson, programbeställare på SVT, skriver i sin blogg om ”Ett rop från Syrien”.

Fakta: Ett rop från Syrien

Bakom dokumentären ”Ett rop från Syrien” som SVT sänder i kväll och som gjorts för tv-kanalen HBO finns hundratals timmar av amatörvideor. Ur det brutala och skakande materialet har regissören Jevgenij Afinejevskij sammanställt sin film, tillsammans med intervjuer som han gjort med människor i krigets Syrien och människor som flytt från kriget.

Se dokumentären här (från kl 22.00 söndag 26 mars).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet