New York har många singelhushåll och skyhöga hyror. Foto: TT

Mini – nytt boendekoncept på Manhattan

Uppdaterad
Publicerad

De har en golvyta på mellan 24 och 34 kvadratmeter och är minutiöst planerade för att ge plats för både matlagning, förvaring och stora fönster. En ny typ av minilägenheter ser snart världens ljus på Manhattan i New York – känt för sina fantasihyror och många singelhushåll.

De prefabricerade ettorna håller på att sättas upp i området Kips Bay på 27:e gatan på östra Manhattan och tar emot sina första hyresgäster i höst.

– Här ser vi inte så många typiska kärnfamiljer med föräldrar och två barn, säger Tobias Oriwol, projektledare på fastighetsbolaget Monadnock Development som ligger bakom bygget, till nyhetsbyrån AFP.

– Människor gifter sig senare, skiljer sig, lever längre, flyttar ihop...

De 55 designade minilägenheterna kommer att ha en hyra på med New York-mått överkomliga 16.000 till 24.000 kronor.

– Jag tror att lägenheterna kommer att gå åt. Att hitta boende i New York kan vara ganska svårt och folk här är villiga att bo smått om de behöver det, säger Erkan Es som jobbat som mäklare i New York i elva år.

Undantag med så små lägenheter

Lägenheterna är omskrivna i amerikanska medier då bygget skett genom ett undantag från en lokal regel från 1987, enligt vilken bostäder som är mindre än 37 kvadratmeter inte får uppföras i New York.

Men under sin tid som borgmästare gav Michael Bloomberg ett grönt ljus för pilotbygget i staden, där i dag 31 procent av befolkningen lever ensamma. Liknande bostäder finns redan i bland annat Boston och San Francisco.

– Jag tycker att det är en bra idé och om allt går bra är det möjligt att de bygger fler lägenheter. Men det är svårt att få bygglov eftersom det redan är trångt i staden, tillägger Erkan Es.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.