Danmarks utrikesminister Martin Lidegaard har under dagen uttalat sig om svårigheterna kring att räddningsaktionerna också kan få människor att ta större risker. Foto: TT

Ministern: ”Ett djävulskt dilemma”

Uppdaterad
Publicerad

EU kallar till ett extra toppmöte om migrationskrisen på Medelhavet. Italien varslar samtidigt om eventuella tillslag mot människosmugglare i Libyen.

– Vi kan inte acceptera att hundratals dör när de försöker korsa havet till Europa. Därför har jag beslutat mig för att kalla till ett extra toppmöte i Bryssel på torsdag, berättar EU:s permanente ordförande Donald Tusk.

Storbritanniens premiärminister David Cameron välkomnar det extrainsatta mötet.

Flyktingkrisen i Europa

– Vi behöver en plan för hur vi ska hitta och rädda de människor som råkar illa ut, men vi måste också göra mer för att ta tag i problemen i de länder som flyktingarna kommer ifrån.

Ny plan

Det kommer också uppgifter om att EU-kommissionen ska lägga fram en tiopunktsplan för att snabbt motverka krisläget i Medelhavet, detta enligt en tysk ministerkälla till Reuters.

Bland annat ska det handla om att resurserna för räddningsinsatser förstärks och åtgärder för att stoppa flyktingssmugglingen från det närmast laglösa Libyen.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger till SVT Nyheter att det är dags för EU att visa trovärdighet.

– Vi kan inte låta människor dö i hundrtal och tusental i olyckor på Medelhavet för att de söker sin framtid i Europa.

Danmarks utrikesminister Martin Lidegaard har under dagen uttalat sig om svårigheterna kring att räddningsaktionerna också kan få människor att ta större risker.  

– Det är ett djävulskt dilemma. Ju fler flyktingar vi räddar, desto fler sätter människosmugglarna ombord på gamla badkar, jollar och flottar, konstaterade Danmarks utrikesminister Martin Lidegaard.

”Fler räddningsfartyg kan förvärra”

Den tjeckiske utrikesministern Lubomir Zaoralek är inne på samma linje och tror att fler räddningsskepp i området kan förvärra situationen.

– Om vi accepterar att flyktingbåtar kapsejsar kommer vi att göra jobbet enklare för människosmugglarna. Vi måste hitta ett sätta att hindra folk från att stiga ombord på båtarna, sa han till tjeckisk tv.

De tjeckiska, brittiska och polska premiärministrarna har betonat vikten av att stabilisera situationen i flyktingarnas hemländer för att få ett stopp på olyckorna, medan Renzi vill se en riktad aktion mot människosmugglarna och att EU tar Libyens problem på allvar.

”Förstöra en kriminell verksamhet”

Den italienska premiärminister Matteo Renzi talade i dag om ett ”riktade ingrepp” mot de flyktingsmugglare som utgår från Libyen.

– Tanken på att gripa in militärt (för att stabilisera Libyen) finns inte på bordet ... men vad som är möjligt är att göra riktade ingrepp för att förstöra en kriminell verksamhet, sade premiärminister Matteo Renzi på en presskonferens i Rom, enligt AFP.

Renzi underströk att det som utspelar sig på Medelhavet är en humanitär katastrof och att alla länder måste hjälpa till.

– Det kräver en kraftfull respons från hela världssamfundet.

Kritik från FN

FN:s människorättskommissionär Zeid Ra'ad al-Hussein kritiserar EU och vill se ett ”mer sofistrikerat, modigare och mindre känslokallt tillvägagångssätt” i frågan om migranterna på Medelhavet.

– Europa vänder ryggen åt några av världens mest sårbara migranter och riskerar att förvandla Medelhavet till en stor kyrkogård, säger han enligt Reuters.

Han tycker att EU:s politik är kortsynt, kortsiktig och byggd på hänsyn till högerextrema populistiska vindar som har ”förgiftat” opinionen i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet