Arméofficerare gör honnör åt Israels förre premiärminister Ariel Sharon som avled i lördags. Ariel Sharons kista ligger på Lit de parade i parlamentsbyggnaden i Jerusalaem. Foto: TT

Minnesceremoni inledd för Ariel Sharon

Uppdaterad
Publicerad

I dag begravs Israels tidigare premiärminister Ariel Sharon. En minnesceremoni hålls i parlamentet, Knesset, nu på morgonen.

Minnesceremonin för Ariel Sharon inleddes på måndagsmorgonen med bönesång på torget utanför knesset i Jerusalem. Säkerheten har stärkts inför begravningen i eftermiddag, som sker nära gränsen till Gazaremsan. Den sänds på webben av bland annat tidningen Haaretz.

Israel har begärt att den palestinska ledningen i Gaza ser till att ingen raketbeskjutning förekommer i samband med begravningen.

Ariel Sharon död

– Det har gjorts klart för dem att i morgon är en väldigt dålig dag för någon där att testa Israels tålamod, sade en säkerhetskälla i söndags till Reuters.

Tony Blair till begravningen

I eftermiddag hålls en militär begravningsceremoni i närheten av Sharons gård i södra Israel. Han ska sedan begravas bredvid sin hustru Lily, som dog 2000.

Till begravningen väntas bland andra USA:s vicepresident Joe Biden, Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier och Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair.

Diplomatkåren är bara inbjuden till minnesceremonin i Knesset. Ambassadör Carl Magnus Nesser, som representerar Sverige, närvarar därför vid minnesceremonin, inte begravningen.

Den omstridde och stridbare Sharon avled i lördags efter att ha legat i koma sedan 2006 då han fick en svår stroke.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ariel Sharon död

Mer i ämnet