Foto: TT/SVT.

Minskat EU-stöd förvånar inte parlamentariker

Uppdaterad
Publicerad

Ingen av de EU-parlamentariker SVT Nyheter talat med förvånas av att stödet för EU minskat i Sverige. – Jag hade kunnat tippa något liknande siffror, säger Marita Ulvskog (S).

Marita Ulvskog har arbetat i EU-parlamentet sedan 2009 och menar att det minskade stödet är logiskt.

– EU-bygget inbjuder till den här typen av kriser. Det är 28 medlemsländer med olika ekonomiska och demokratiska bakgrunder det gör ju att blir det riktigt krisigt så uppstår det konflikter, säger Marita Ulvskog (S).

#delateuropa

MP: ”Sluta samarbeta ingen lösning”

Miljöpartisten Peter Eriksson är inte heller han förvånad. Han tror att det är många som är kritiska till hur EU har fungerat då man inte kommit fram till lösningar på exempelvis flyktingkrisen. Men han menar samtidigt att det framför allt är de nationella regeringarna som inte fungerat.

– EU:s institutioner har lagt förslag som varit bra kring migrationsfrågorna. Men flera av EU:s regeringar har vägrat att delta eller genomföra besluten och att sluta samarbeta blir ju då ingen lösning, säger han till SVT Nyheter.

SD: ”Folk har börjat vakna”

Sverigedemokraternas Peter Lundgren tror att skälet till att stödet minskat är att EU förändrats sedan Sverige röstade för ett inträde för 21 år sedan.

– EU har politiska ambitioner och tar mer och mer kontroll över vårt land och vår lagstiftning. Det var inte vad det svenska folket ville. Jag ser detta som något positivt, att folk börjar vakna och reagerar, säger han.

”Andelen osäkra som ökat”

SVT:s undersökning visar dock att även om stödet minskat så är det nästan dubbelt så många som tycker att det är bra att Sverige är med i EU i jämförelse med de som tycker att det är dåligt.

– Det är intressant att det är andelen osäkra väljare som har ökat, så egentligen har motståndet inte ökat, säger Cecilia Wikström (L) och fortsätter:

–  Jag har stor förståelse för om människor känner att EU har misslyckats med att lösa flyktingkrisen men arbetet pågår och för bara en vecka sedan röstade parlamentet igenom ett helhetsbetänkande om migration. Har vi lyckats bygga en monetär union och snart en energiunion så ska vi också kunna bygga en union för ansvarstagande för flyktingar. I Sverige behöver vi europeiska lösningar, avslutar Cecilia Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet