Foto: TT

Landssorg i Ghana efter tragedier

Uppdaterad
Publicerad

Många dog efter en explosion vid en bensinmack med efterföljande skyfall och översvämningar.

En explosiv brand i Ghanas huvudstad Accra har krävt närmare hundra liv. Det sammanlagda dödstalet till följd av översvämningar i staden är omkring 150. President John Mahama har utlyst tre dagars landssorg.

Branden inträffade på en bensinstation, där många av offren hade tagit skydd undan skyfall när bensinstationen exploderade i onsdags kväll. Räddningsinsatsen pågick hela natten under svåra förhållanden.

Skyfall hade redan då lamslagit huvudstaden, med strömavbrott och översvämningar som följd.

Av okänd anledning utbröt först en brand i en lastbilsterminal i centrala Accra, elden nådde sedan bensinmacken där vattenmassorna orsakat ett bränsleläckage.

– Många hade sökt skydd från regnet under taket på macken och överraskades av explosionen, sade ett vittne till nyhetsbyrån AP.

Den explosionsartade branden raserade bensinstationen fullständigt, och spreds därefter till närliggande bostadshus och kontorslokaler.

President John Mahama besökte olycksplatsen under torsdagen. Han kallade händelsen ”katastrofal” och framförde sina kondoleanser till de anhöriga.

Räddningsarbetet, som fortfarande är inriktat på livräddning, kommer att fortsätta till på söndag. Landssorg iakttas från och med måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.