Foto: TT

Minst 305 döda i attack mot moské

Uppdaterad
Publicerad

Dödstalet fortsätter stiga efter fredagens attack mot en moské i norra Sinai i Egypten. Minst 305 personer bekräftas nu ha dödats i det hittills dödligaste jihadistdådet i landets historia.

Under lördagsförmiddagen höjde Egyptens chefsåklagare det officiella dödstalet från 235 till 305 döda, 27 av dem uppges vara barn. Enligt åklagarkontoret ska männen som utförde attacken även burit IS-flaggor, rapporterar Reuters.

Egyptens presidenten Abd al-Fattah al-Sisi har utlyst tre dagars landssorg och sagt att den dödliga moskéattacken kommer att besvaras med ”brutal styrka”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Armén och polisen kommer att hämnas våra martyrer med hårda insatser för att återställa säkerheten och stabiliteten under en period framöver, sade president Abd al-Fattah al-Sisi i ett tal i egyptisk tv.

Bara timmar efter dådet inledde det egyptiska flygvapnet bombräder i regionen där attentatet inträffade, rapporterar TT.

Sköt mot moskén

Angriparna, som uppges ha varit 25 till 30 stycken, anlände i fyra terrängbilar medan hundratals personer deltog i fredagsbönen i moskén utanför staden Bir al-Abd, några mil väster om provinshuvudstaden al-Arish. De började skjuta utan urskiljning, säger imamen Muhammad Adb al-Fatah Zowraiq på telefon. Han själv klarade sig undan med småsår och blåmärken.

Terroristerna använde också sprängladdningar och blockerade utvägar med brinnande bilar enligt poliser som var på plats.

Skottlossningen började precis när imamen skulle inleda sin predikan, säger Abdullah Abd al-Nasr, 14 år, som besökte moskén med sin far. Folk försökte ta skydd bakom pelare eller vad som helst, säger han. Vid ett tillfälle skrek en av angriparna att barn kunde få lämna moskén. Då passade Abdullah på att fly. Likväl skadades han av splitter och en kula.

”Allvarligaste attacken i Egyptens historia”

Enligt tidningen Asharq Al-Awsat engelskspråkiga utgåva säger det egyptiska hälsoministeriet att även ambulanserna som var på väg med skadade till sjukhuset blev attackerade. Även moskébesökarnas bilar blev beskjutna.

– Det här är den allvarligaste attacken i Egyptens historia. Det kommer med all säkerhet att leda till kraftiga åtgärder från Egyptens regering och fortsatt förvärra den rådande situationen i Sinai, säger Mellanösternexperten och statsvetaren Anders Persson.

Moskén är belägen i ett område i närheten av den israeliska gränsen. I september dödades 18 personer ur den egyptiska säkerhetsstyrkan efter sammandrabbningar mellan IS och den egyptiska polisen och säkerhetsstyrkorna.

Rawda-moskén ligger några mil väster om provinshuvudstaden al-Arish, vid medelhavskusten i norra Sinai. Foto: SVT

Okänt vilka som ligger bakom

Ännu har ingen tagit på sig dådet, däremot har IS uttalat hot mot sufier i området redan i oktober förra året. IS och andra jihadister anser dem vara ”kättare”.

Mellanösternexperten och statsvetaren Anders Persson har varit i Sinai – ett område som beskrivs som otillgängligt och slutet.

– Det är inte mycket information som kommer ut från det här området. Det är fattigt och det är radikalt. Attacken kommer intensifiera människorättskränkningar och olagliga gripanden, säger Andreas Persson.

Säkerhetsstyrkan måltavla

En källa säger enligt BBC att det var säkerhetsstyrkans personal som var måltavla för männens attack.

Direkt efter attacken så kallade president Abdel Fattah al Sisi till ett extra regeringsmöte uppger den statliga televisionen. Inrikesministeriet kommer också att öppna en utredning för att ta reda på vilka som ligger bakom attacken skriver Daily News Egypt.

I nuläget har Utrikesdepartementet inga uppgifter om skadade eller döda svenskar.

– Vi avråder från alla avresor till den delen av Sinai, säger Patric Nilsson, kansliråd vid UD.

Terrorattacker i Egypten

December 2016: omkring 30 dödas i ett sprängdåd av jihadistiska självmordsbombare nära den koptiska Markuskatedralen i Kairo.

April 2017: 45 människor dödas i attentat mot två kyrkor på palmsöndagen i Tanta och Alexandria. Terrorgruppen IS tar på sig attackerna.

April 2017: En polis dödas och minst fyra skadas i en attack mot Katarinaklostret på Sinaihalvön, norr om Sharm el-Sheik i Egypten. Terrorrörelsen IS tar på sig dådet via ett av sina propagandaorgan.

Maj 2017: Omkring 30 kristna kopter dödas i samband med en bussfärd till ett S:t Samuelklostret i Minyaprovinsen, drygt 20 mil söder om Kairo. IS tar på sig dådet.

Juli 2017: 23 soldater dödas och 33 skadas i ett självmordsdåd på Sinaihalvön, nära gränsen mellan Egypten och Gazaremsan.

September 2017: Minst 18 egyptiska polismän dödas och tre skadats i en attack mot en säkerhetskolonn på Sinaihalvön. Angriparna detonerar en sprängladdning, därefter bryter skottlossning ut. IS tar på sig dådet.

November 2017: Minst 235 människor dödas i ett terrordåd mot en moské på Sinaihalvön.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.