Minst 70 döda i attack mot flyktingläger

Publicerad

Dödstalet stiger efter flygattacken i Nigeria, som av misstag riktades mot ett flyktingläger. Minst 70 människor dödades och hjälporganisationerna på plats befarar att fler får sätta livet till. Snar medicinsk hjälp behövs.

Över 100 personer skadades, varav ungefär hälften allvarligt, enligt Internationella rödakorskommittén, som förlorade sex medarbetare i attacken. Räden hade enligt nigerianska flygvapnet terrorrörelsen Boko Haram som mål.

FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi kallar attacken en ”verklig katastrof” och kräver en fullständig utredning för att förhindra en upprepning.

– Även om inget tyder på att det var en avsiktlig attack mot lägret, vilket vore ett krigsbrott, bombades det urskillningslöst – ett brott mot internationell lag, säger Mausi Segun från Human Rights Watch.

I flyktinglägret, som ligger i Rann i nordöstra Nigeria, bor tiotusentals människor. På grund av säkerhetsriskerna har hjälporganisationer först nyligen nått fram till orten, nära gränsen mot Kamerun. Enligt Internationella rödakorskommittén är 25 000 människor i akut behov av nödhjälp i området.

Sammanlagt 1,8 miljoner människor är på flykt i nordöstra delen av Nigeria, uppger Läkare utan gränser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.