Foto: TT

Många döda efter brand i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

Lagerlokalen som eldhärjades i Oakland i Kalifornien saknade sprinklersystem och tillstånd för fester och var full med bråte. Höga hyror rapporteras driva konstnärer att bo i liknande lokaler, ibland illegalt. 40 personer kan ha dött i branden.

Tunga maskiner började arbeta vid den utbrända byggnaden dagen efter brandkatastrofen i Oakland utanför San Francisco.

– Vi måste bokstavligen gå in där och ta bort bit för bit och flytta trä och bråte, säger Ray Kelly vid polisen i Alameda County.

Det kan ta uppemot 48 timmar innan alla befarade dödsoffer hittats i lokalen där ett konstnärskollektiv höll till.

Mellan 50 och 100 personer kan ha befunnit sig i tvåvåningsbyggnaden när branden startade sent på fredagskvällen lokal tid. Något brandlarm ska inte ha startat och sprinklersystem verkar ha saknats.

– Branden måste ha spridit sig mycket fort, säger Teresa Deloach Reed, brandchef i Oakland, enligt AFP.

Fest pågick

Byggnaden var belamrad med möbler, konst, skyltdockor och diverse bråte, vilket gjorde det svårt att ta sig fram. Enligt San Francisco Chronicles nyhetssajt SF Gate har brister i brandsäkerheten påtalats flera gånger. Något tillstånd för att ha fester i byggnaden, klassad som en lagerlokal, fanns inte.

Brandmän uppger att flera av offren verkade ha fastnat när de inte kunde ta sig ner för en trappa mellan våningarna. Taylor Selby beskriver trappan mellan våningarna som en ”knasig spiraltrappa”.

– Det var inte ens trappsteg på vissa ställen, mer som träplankor. Uppenbarligen var allt hemmagjort, säger hon till SF Gate.

Konstnärer och musiker i Oakland känner sig ofta tvingade att flytta till liknande lokaler på grund av stigande hyror, rapporterar Reuters.

– Även om flera stycken delar på ett hus kostar det 1 000 dollar (över 9 000 kronor) i månaden, säger musikern Cortney Castleman.

”Sjörövarskepp”

En del hyllar kollektivet.

– Det kändes typ som ett sjörövarskepp. Det var som att gå in i en loppmarknad. Det hängde persiska mattor på väggarna, det var buddhistiska statyer överallt. Det var verkligen coolt, säger Taylor Selby, som varit på fest i lokalen några gånger.

Branden startade medan en musikfest pågick i lokalerna, där ett konstnärskollektiv huserar.

”Det var ett DJ-bås, det spelades musik, några dansade. Men framför allt så var det människor där som bara hängde”, skriver Michael Rosen, en av gästerna på festen, till The Daily Beast.

Han gick ut för att köpa en öl och när han kom tillbaka brann det i byggnaden.

”Vi stod på trottoaren i kanske 20–30 minuter och såg röken bli till lågor, och hoppades och bad om att alla tagit sig ut oskadda”, skriver han.

Hittills har tio omkomna bekräftats, enligt NBC News. En siffra som befaras öka kraftigt när byggnaden söks igenom.

– Vi är beredda på att det kan röra sig om 30–40 omkomna, säger Ray Kelly.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.