Översvämmade gator i Baton Rouge. Foto: TT

Minst tre döda i översvämningar i USA

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre personer har dött i översvämningar i södra USA. Över tusen personer har räddats undan vattenmassorna och Lousiana har utlyst undanstagstillstånd. ”Om vi får mycket mer regn kommer ganska många hem att svämma över”, säger Daniel Edwards vid polisen i Tangipahoa.

De senaste dagarna har det regnat kraftigt i Louisiana och Mississippi, vilket lett till omfattande översvämningar. På vissa håll når vattnet upp till midjan. Över 50 personer har räddats av myndigheternas båtpatruller, enligt uppgifter från Reuters och CBS News.

– Vi vaknade och vattnet fortsatte att stiga. Det nådde upp till midjan, säger Leroy Hansford, som evakuerats ur sitt hem i närheten av Gloster i sydvästra Mississippi, tillsammans med sin hustru och styvson, till CBS News.

Samtliga vägar till Greensburg, i närheten av Baton Rouge, är översvämmade – vilket innebär att staden är nästan helt avskuren från omvärlden, skriver CNN.

Undantagstillstånd i Louisiana

Hittills har översvämningarna skördat minst tre dödsoffer, rapporterar CNN. Över tusen personer har räddats från översvämmade områden, uppger AP.

En 68-årig man drunknade när han försökte fly från vattenmassorna i närheten av staden Zachary i Louisiana.

– Vi gick ut och han halkade och föll. Han hamnade under vattnet. Vi försökte rädda honom, men det gick inte, säger Vernon Drummond, som delade lägenhet med mannen, till tv-stationen WAFB.

I området har det på kort tid fallit 380 millimeter regn, och de närmaste två dagarna väntas ytterligare drygt 250 millimeter, skriver TT.

En man i 50-årsåldern har hittats död i sin bil, som spolats av vägen i Saint Helena i Lousiana.

Ytterligare en man drunknade när han halkade i ett dike.

Vattnet stiger snabbt

Louisianas guvernör John Bel Edwards har utlyst undantagstillstånd. Skolor och myndighetsbyggnader har stängts och många vägar har stängts av. Myndigheterna uppmanar boende i området Saint Helena att koka dricksvattnet och har infört utegångsförbud, uppger polisen i området.

I Mississippi har räddningstjänsten tvingats rycka ut för att hjälpa nödställda människor under hela fredagen. Två personer i Harrison County har skadats lindrigt. Områdena Pike och Amite har drabbats av översvämningar. Floderna Tangipahoa, Biloxi and Pearl har svämmat över.

I området Tangipahoa stiger floderna snabbt och myndigheterna befarar att evakueringarna kommer att fortsätta.

– Jag ser redan hus som tar in vatten. Om vi får mycket mer regn kommer ganska många hem att svämma över, säger Daniel Edwards vid polisen i Tangipahoa till Reuters.

Tågbolaget Amtrak har tvingats stoppa ett tåg som var på väg från Chicago till New Orleans, eftersom spåret var översvämmat i närheten av Osyka i Mississippi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.