Masskjutning i Kansas

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer är döda och minst 14 personer är skadade sedan en 38-årig man öppnat eld på sin arbetsplats. Skytten sköts till döds.

Enligt amerikanska medier har ögonvittnen identifierat en 38-årig anställd på en fabrik tillhörande företaget Excel i Hesston i Kansas, USA. Mannen ska ha varit beväpnad med en automatkarbin och en pistol och ha skjutit vilt på arbetsplatsen, enligt flera medier.

15 personer ska ha träffats av kulorna i fabrikslokalerna där omkring 150 personer arbetade vid tillfället.

Sköt på vägen

Innan mannen gick in i fabriken så öppnade han eld på flera andra platser. En lastbilschaufför ska ha blivit träffad i axeln och en förbipasserande på gatan ska ha skjutits i axeln. Mannen ska också ha stulit en bil och åkt mot fabriken.

– Det verkar helt slumpmässigt, säger T Walton vid Harvey County-polisen vid en presskonferens.

På arbetsplatsens parkeringsplats ska en kvinna ha träffats, innan mannen gick in fabrikslokalen och öppnade eld mot sina kollegor, uppger nyhetsbyrån Reuters.

– Vi fick rapporter om en skottlossning på gatan. När vi agerade på den så fick vi larm om skottlossning inne på Excel, säger Walton.

Han berättar att en polis gick in i fabriken, där gärningsmannen sköt på allt som rörde sig, och öppnade eld.

– Han är en hjälte, säger Walton.

Allvarligt skadade

Fyra personer uppges vara döda, inklusive skytten. Minst 14 personer är skadade, flera av dem kritiskt.

– Det kommer att ta tid att arbeta oss igenom det här, för det är så många brottsplatser och så många människor inblandade, säger Walton.

De skadade har förts till olika sjukhus i området. För flera av dem betecknas situationen som allvarlig.

Det lilla samhället med färre än 4 000 invånare är skakat av händelsen.

– Alla säger ”det kan inte hända här”. Men det är på sådana platser som det händer och här är vi nu. Det hände här. Det är ett ganska fredligt samhälle och när något sådant här händer är det tragiskt, säger Walton.

Den misstänkta skytten har visat upp bilder på sina vapen på sin Facebooksida för bara några dagar sedan.

Senare på kvällen uppgavs att polisen försökte att bryta sig in i den misstänkta skyttens hem, då hans rumskamrat vägrade att släppa in dem, enligt lokaltv-stationen KVCH 12.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.