USA sände 59 Tomahawkmissiler mot flygbasen al-Shayrat i Syrien Foto: TT

”Missilangreppet en varning till Assad”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Bilderna var fruktansvärda. Människor som med tomma blickar kippade efter luft efter tisdagens kemvapenattack i Idlibprovinsen. Pappan som håller sina två livlösa barn i famnen – insvepta i vita filtar. Och bilderna hade uppenbarligen en stark effekt på USA:s president som under kort tid bytte fot i frågan om Syrien.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Tidigt i fredags morse sände USA 59 Tomahawkmissiler mot flygbasen al-Shayrat i Syrien. Anfallet beordrades av president Donald Trump själv, utan att han vare sig hade sökt tillstånd i kongressen eller inväntat en resolution i FN:s säkerhetsråd.

Nu undrar omvärlden vad USA:s president kommer att göra härnäst. Handlade det om en isolerad händelse eller var det den första av flera militära aktioner mot Assadregimen?

Syrienkriget

LÄS MER: USA:s FN-ambassadör: Vi är redo att slå till igen

Trumps helomvändning

Enligt talesmän för USA:s militär ville man sända ett meddelande till Syriens regim om att USA kommer att agera militärt om Syriens president använder sig av kemiska vapen i kriget. USA har mot Assadregimen nekande utgått från att det var den syriska regimen som stod bakom den kemiska attacken i Khan Sheikhun i Idlib i tisdags då 84 människor  – bland dem många barn  – kvävdes till döds.

TV: Här avfyrar USA missiler mot Syrien

Fredagmorgonens attack med kryssningsmissiler var en helomvändning för Donald Trump som på kort tid bytt fot i fråga om Syrien. Efter att hans administration tidigare argumenterat för att USA skulle hålla sig undan direkt inblandning i Syrienkriget och sagt att Syriens president möjligen kan sitta kvar – säger den amerikanska utrikesministern Rex Tillerson nu att Bashar al-Assad inte har en roll att spela i styret av Syrien i framtiden.

Enligt anonyma amerikanska militärkällor till Reuters var fredagens attack en begränsad händelse.

Förvarnade?

Den syriska oppositionen hyllade det amerikanska anfallet på al-Shayratbasen och hoppades på mer i samma stil. Men det faktum att flygplan och personal flyttats från flygbasen bara timmar före de 59 Tomahawkmissilerna slog ned väckte också indignation och ilska bland en del rebellgrupper som till en början välkomnat attacken. Att så få som sju personer dödades tyder på att Ryssland och den syriska regimen visste om attacken på förhand.

LÄS MER: USA:s utrikesminister besviken på Rysslands reaktion

Medan Ryssland och Iran fördömde USA:s attack mot Syrien på fredagen, välkomnades den av flera inflytelserika västländer. Missilattacken lägger en ny dimension till det syriska kriget där rebeller med stöd av bland annat Turkiet och Saudiarabien slåss mot en regim som backas upp av Ryssland och Iran, samtidigt som en USA-ledd koalition tillsammans med bland andra kurdisk milis slåss mot terrorgruppen IS. Experter tror att händelsen kommer att leda till försämrade relationer mellan USA och Ryssland, som har hotat med bryta alla militära kontakter med USA om missilanfallen mot Syrien fortsätter.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Syrienkriget

Mer i ämnet