Misstänkt medhjälpare till självmordsbombare gripen

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig kvinna har gripits av polisen i Storbritannien misstänkt för inblandning i självmordsdådet i Stockholm förra året.

-Det jag kan bekräfta är att Metropolitan Police i går grep en person, misstänkt för förberedelse till terroristbrott, och att utredningen hittills har visat att det kan finnas en koppling till terroristbrottet i Stockholm, säger Sara Kvarnström som är pressekreterare vid Säpo.

Enligt brittisk polis greps den 28-åriga kvinnan i tisdags i Luton och man sökte också i genom två fastigheter. Enligt nyhetsbyrån AP är kvinnan misstänkt för förberedelse till terroristattack.

Vad gör Säpo nu?

-Det här är en utredning som helt ligger på Metropolitan Police som ansvarar för gripandet och utredningen i England.

Kan det bli aktuellt att åka över till England och genomföra förhör?

-Jag har inga kommentarer alls kring det utan hänvisar eventuella frågor till Metropolitan Police, avslutar Sara Kvarnström, pressekreterare vid Säpo.

Förundersökningen om självmordsbombningen leds av vice chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström. Hon säger sig inte ha någon kännedom om gripandet i England.

-Men rent generellt kan man säga att när man har en förundersökning så är det så att vi åklagare samarbetar över landsgränserna om det finns skäl till det, säger hon till TT.

Scotland Yard bekräftar

Scotland Yard bekräftar för TT att polis i tisdags grep en 28-årig kvinna i Luton misstänkt för att ha förberett terrorhandlingar.

-Hon greps i går morse av poliser från vår antiterrorgrupp, säger Scotland Yards presstjänst i telefon till TT.

Kvinnan greps i ett bostadsområde och fördes till en polisstation i centrala London men släpptes sedan mot borgen inför nya förhör i den pågående utredningen.

Scotland Yard bekräftar även att kvinnan gripits i en utredning kopplad till självmordsbombaren i Stockholm.

-Gripandet är kopplat till en pågående polisutredning och den utredningen är kopplad till händelserna i Stockholm på lördagen den elfte december, säger presstalesmannen.

Däremot vill Scotland Yard inte kommentera huruvida kvinnan var gift med mannen bakom självmordsbomben i Stockholm.

-Tyvärr, vi är inte beredda att diskutera detaljerna kring den gripna kvinnan.

Scotland Yard vill inte heller uttala sig om det finns fler misstänkta eller om fler gripanden kan komma att bli aktuella.

Dödade sig själv

Taimour Abdulwahab, som studerade vid ett brittiskt universitet, dödade sig själv och skadade två andra när han den 11 december 2010, detonerade sprängmedel mitt i julshoppingen i centrala Stockholm.

Abdulwahab flyttade 2001 till Storbritannien för att studera och bodde vid attentatstillfället med sin fru och tre barn i Luton.

Johan Lundin

johan.lundin@svt.se

TT

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.