Foto: TT

Misstänkt pling gäckar Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Ett suspekt läte från havets botten har skapat oro och misstänksamhet bland befolkningen i en arktisk avkrok av Kanada. Saken utreds nu av den kanadensiska militären, skriver BBC.

Plingandet uppmärksammades av lokalbefolkningen kring området Fury and Hecla Strait i territoriet Nunavut, inte långt från Grönland. Ljudet, som ska ha dykt upp för några månader sedan, har skrämt bort djur under sommaren, som normalt sett är högsäsong för jakt och fiske i området.

– Den här sommaren fanns knappt några (djur). Folk börjar bli misstänksamma, säger Paul Quassa i Nunavuts lagstiftande församling till public service-kanalen CBC.

Har även hörts till sjöss

Det mystiska plingande ljudet har också beskrivits som ett pip eller ett brummande, skriver CBC. Ljudet har inte bara hörts på land, förbipasserande båtar och dess passagerare säger sig ha hört plingandet.

I lokala medier florerar olika förklaringar till lätet. En teori  är att gruvbolag gör undersökningar i området. En annan att organisationen Greenpeace ligger bakom ljuden för att avsiktligt skrämma bort djur från de populära jaktmarkerna. Båda teorierna har förnekats av både gruvindustrier som verkar i området och Greenpeace.

Ytterligare en teori är att ubåtar kan ligga bakom det hela, vilket militären förnekar.

Militären skickade spaningsflygplan

Kanadensiska försvarsmakten undersökte området under fredagen i hopp om att hitta en förklaring till de underjordiska plingandet. Ett spaningsflygplan gjorde olika multi-sensorsökningar i området ”utan att upptäcka eventuella akustiska anomalier”.

Trots seriösa försök har alltså ännu ingen förklaring till ljudet från havets botten kunnat hittas.

– Orsaken till plingandet är fortsatt höljd i dunkel, säger en talesperson för det kanadensiska försvaret till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.