Enligt åklagaren ska Larossi Abballa ha haft en lista över tänkbara måltavlor.

Misstänkt polismördare Larossi Abballa tidigare terrordömd

Uppdaterad
Publicerad

Larossi Abballa misstänks för att ha mördat en polischef och hans hustru vid deras hem under måndagskvällen. Abballa har tidigare suttit i fängelse i över två år för terrorbrott, och förekom i fler terrorutredningar. Fransk polis menar att han passar profilen för den typ av terrorist som är allra mest oförutsägbar.

Den man som mördade en polisman och hans fru under ett gisslandrama utanför Paris under måndagskvällen har av det franska rättsväsendet identifierats som Larossi Abballa.

Abballa sköts till döds av polis i samband med polisens ingripande vid gisslandramats slut.

Från samma stad som offren

Abballa var 25 år gammal och fransk medborgare från Mantes-la-Jolie, en kommun i samma tätort som Magnanville där måndagens drama utspelade sig. Orten ligger i Yvelines, ett departement strax väster om huvudstaden Paris.

Polisen genomförde på tisdagen en husrannsakan i Abballas bostad. Inget vapen eller sprängämne ska ha hittats, men polisen är i övrigt än så länge förtegen om resultaten.

Franska medier rapporterar om hur det ännu inte finns mycket information att tillgå om Abballas liv och bakgrund, men några uppgifter som har kommit fram sticker ut.

Tidigare terrordömd

2013 dömdes Larossi Abballa till tre månaders fängelse för ”samröre med personer med syfte att förbereda terrordåd”. Domen gällde Abballas deltagande i en fransk-pakistansk organisation som rekryterade jihadister för krigsresor till områdena på gränsen mellan Pakistan och Afghanistan.

Hans roll i organisationen ska ha varit att rekrytera, indoktrinera och fysisk förbereda tilltänkta jihadister från Frankrike.

Abballa frigavs villkorligt efter två år och sex månader i fängelse.

– Detta dåd utfördes av någon som faktiskt hade gripits för rekrytering, säger Stéphane Le Foll, talesperson för den franska regeringen, till den franska radiokanalen RTL, men tillägger samtidigt att:

– För tillfället är det för tidigt att dra några som helst slutsatser, vi måste vara försiktiga.

Stämplad som en säkerhetsrisk

Senare förekom Larossi Abballa också i en utredning kring en man som skulle ha rest till Syrien för att där ansluta sig till stridigheterna, skriver le Monde. Abballa dök upp flera månader in i utredningen som en bekant till den misstänkte mannen.

Vid det tillfället ansågs han inte av polis som något konkret hot.

Abballa var dock föremål för flera ”S-märkningar”, en sorts terrorstämpel som fransk polis använder sig av för att bevaka personer som kan tänkas utgöra en risk mot den franska statens säkerhet.

– Det är fallet för tusentals personer i Frankrike och är inget bevis på skuld, förklarar samtidigt en poliskälla för le Monde.

Utöver detta var Abballa dömd för flera mindre brott i Frankrike, såsom stöld, häleri och skadegörelse.

Sa sig tillhöra IS

Abballa ska själv ha tydligt svurit trohet till terrororganisationen IS. I en film som han publicerade på Facebook i samband med måndagskvällens gisslandrama ska han själv ha uppgett att dådet utfördes i IS namn.

Ett av IS propagandaorgan, nyhetsbyrån Amaq, skrev efter dådet att morden utanför Paris gjordes av en IS-kopplad gärningsman.

Hade lista över måltavlor

Det är fortfarande oklart varför Abballa valde att angripa just den polisen och hans familj på måndagen, men i videon som publicerades på Facebook uppmanar han till fler mord på bland annat just poliser. Han ska enligt åklagare ha haft en lista över tänkbara måltavlor.

Samtidigt som landets polisstyrka är fullt upptagen med säkerheten kring pågående fotbolls-EM i landet visste polisen att risken fanns för denna typ av dåd mot vad polisen kallar mer oförutsägbara ”mjuka mål”, skriver le Monde.

Måndagens dåd har kallats ett terrorbrott av bland andra Frankrikes president François Hollande, och dådet utreds som sådant. Enligt utredarna passar Abballa profilen för den typ av terrorist som är allra minst förutsägbar.

Domare: Dåligt umgånge och joggingturer

En före detta domare i terrormål, Marc Trévidic, som hanterade åtalet mot med Abballa 2013, berättar i en intervju i le Figaro om sin bild av den nu döde och återigen misstänkte terroristen.

– [Han var] en gubbe som det kryllar av i islamistiska utredningar, oförutsägbar, hemlighållen. Han ville göra jihad, det är klart. Han hade tränat i Frankrike, inte militärt men fysiskt. Men rent konkret, utöver sitt dåliga umgänge och några joggingturer för att hålla sig i form, fanns det vid tidpunkten inte mycket att hålla emot honom på ett juridiskt plan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.