Utanför La Loche Community School där dödsskjutningarna ägt rum. Foto: TT

Fyra döda i skolskjutning i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Minst fyra människor miste livet i samband med en skolskjutning i samhället La Loche i Kanada på fredagen.

Den misstänkte gärningsmannen sköt först sina två bröder i hemmet innan han öppnade eld på skolan, enligt uppgifter.

Det är en källa nära den misstänkte skyttens familj som uppger att den tonårige pojken ska ha skjutit sina yngre bröder innan han gick vidare till skolan och sköt en lärare och en lärarassistent.

– Jag känner familjen. Deras mamma arbetade i Fort McCurray (omkring 10 mil väst om La Loche) och hans morfar hade åkt till Meadow Lake (20 mil söderut) för att handla. Det var då han sköt dem, säger familjevännen.

Hagelgevär

Kanadensisk polis bekräftar att skjutningen ägt rum på en high school och på ytterligare en plats i La Loche. Den misstänkte skytten, som flera vittnen hävdar antingen är en nuvarande elev eller en som tidigare gått på skolan, är gripen av polisen.

Larmet om att ”en person avlossar skott i samhället” kom runt klockan 13 lokal tid på fredagen. Elever på skolan har uppgett att fem till sex skott hördes.

En 16-årig pojke som var på väg tillbaka till skolan efter en lunchrast berättar för The Star Phoenix om hur han möttes av flyende skolkamrater.

– Spring, spring! Det är ett hagelgevär! skrek de till mig. Och sen hörde jag också skotten, så självklart började jag springa, säger han till tidningen.

Greps utanför skolan

Inledningsvis fanns uppgifter om att det rörde sig om fem dödsoffer, men hittills har polisen endast bekräftat fyra döda. Flera personer ska också ha skadats i dådet, men det är ännu oklart hur många.

Kanadensiska myndigheter har skickat polisförstärkningar efter händelsen och en ambulanshelikopter sattes in för att hjälpa till att transportera offren till sjukhus.

– Det här är förstås varje förälders värsta mardröm, sade den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau, som befinner sig i Davos i Schweiz.

Myndigheterna kommer inte att offentliggöra offrens identitet så länge som utredningen pågår, enligt polisen.

Greps utanför skolan

– Klockan 13.47 greps en manlig person utanför skolan och ett skjutvapen togs samtidigt i förvar, sade Maureen Levy, befäl vid Kanadas ridande polis, vid en presskonferens som hölls i natt (svensk tid) några timmar efter skjutningen.

Larmet att ”en person avlossar skott i samhället” kom runt klockan 13 och elever ska ha rapporterat att fem till sex skott hade hörts. Utredarna har också spärrat av en andra möjlig brottsplats i närheten av skolan, enligt Levy.

Den lilla ortens borgmästare Kevin Janvier hade då tidigare sagt till kanadensiska medier att händelsen kan ha inletts i den misstänkte gärningsmannens bostad.

– Jag är inte 100 procent säker på vad som har hänt, men det startade i hemmet och slutade i skolan.

Tonåringar på skolan

Flera vittnen ska ha rapporterat att den misstänkte gärningsmannen var ”en pojke”, som antingen var elev nu eller som tidigare gått på skolan.

La Loche ligger i en glesbebyggd del av Kanada. Samhället har omkring 3.000 invånare och ligger i provinsen Saskatchewan. Skolan där skjutningen ägde rum är en high school, enligt CTV News Saskatoon vilket innebär att eleverna som går där är tonåringar.

Fakta: Skolskjutningar i Kanada

Masskjutningar på skolor är relativt ovanliga i Kanada som har striktare vapenlagar än sin granne USA.

Fredagens skolskjutning i La Loche ser ut att vara den blodigaste i Kanada på 26 år.

Den hittills värsta ägde rum 1989 på ett college i Montreal då 14 elever sköts till döds.

1992 dödades fyra vid en skjutning på ett universitet i Montreal.

Många kanadensare som bor på landsbygden äger gevär, liknande det som tycks ha använts i skolskjutningen i La Loche. Den förra regeringen rev upp ett kortlivat register över gevär och hagelgevär, bland annat efter kritik om att registret slår mot bönder och jägare.

Källa: AFP, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.