Foto: TT

Misstänkta 18-åringen beskrivs som en ”ensamvarg”

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan tolv på lördagen höll polisen i München en presskonferens om gårdagens skjutning vid ett köpcenter i staden. Polisen beskrev då den misstänkte 18-åringen som en ”ensamvarg” och att denne hade psykiska besvär.

En 18-årig tysk-iransk ung man är misstänkt för dödsskjutningen där tio personer har dödats och 27 skadats – varav fyra har skottskador. Gärningsmannen sprang genom köpcentrumet och öppnade eld mot människor. Han ska därefter ha tagit sitt eget liv.

Många unga människor dog i attacken. Åtta av dödsoffren var under 20 år. De yngsta var 14 år. En person var 45 år. Alla offer kom från München.

Dödsskjutning i München

Ingen koppling till IS

Den misstänkte gärningsmannens lägenhet och rum har sökts igenom av polisen. Det finns ingen koppling till extremiströrelsen Islamiska staten eller någon annan organisation, meddelade polisen.

18-åringen har vårdats för psykiska problem och tros ha varit deprimerad. Detta ska polisen dock utreda vidare. Han uppges ha intresserat sig för och haft många tidningsurklipp och böcker hemma om skolskjutningar och vansinnesdåd där gärningsmännen ”löpt amok”.

– Vi har hittat information som tyder på att han varit mycket intresserad av masskjutningar, sade Münchens polischef Hubertus Andrä.

Inget avskedsbrev

Den misstänkte gärningsmannen i München använde sig av en pistol av märket Glock under skjutningen. Han hade inte licens för vapnet och man vet inte vart han fick vapnet ifrån, berättade polisen under presskonferensen. Den misstänkte gärningsmannen hade hela 300 patroner i sin ryggsäck.

På presskonferensen uppgav polisen att de misstänker att 18-åringen kan har använt sociala medier för att locka människor till en McDonalds-restaurang där han inledde massakern. Men utredarna menar att en hel del frågetecken kvarstår kring detta.

Kan finnas koppling till Breiviks dåd

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière (CDU) säger att dokument och information från gärningsmannens dataanvändning visar på ett intresse för tidigare masskjutningar, även det massmord som Breivik utförde. Polisen sade under presskonferensen att det fanns en tydlig koppling. Men Maizière menar att det är för tidigt att koppla dådet i München till Breiviks brott.

Inget avskedsbrev har hittats i den misstänkte gärningsmannens lägenhet. Han var inte känd av polisen sedan tidigare. Polisen säger att föräldrarna var för chockade för att ha kunnat höras av polisen.

”Det finns inga skäl att inte besöka München”

Polisen ville även tacka allmänheten som försökt hjälpa till under gårdagens dramatik. Vid midnatt hade polisen i München tagit emot hela 4 310 larmsamtal relaterade till skjutningen.

Polisen försökte lugnade stadens befolkning och sade att lokaltrafiken och butiker kan ha ha öppet som vanligt. Shoppingcentret där dådet skedde kan öppna snart igen.

– Det finns inga säkerhetsmässiga skäl att inte besöka München, eller att ställa in några evenemang, säger Hubertus Andrä på Münchenpolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i München

Mer i ämnet