En känd svensk jihadist ska ha gripits i Grekland. Foto: TT/SVT Design

Misstänkta svenska IS-män gripna i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska män, 28 och 20 år gamla, som misstänks ha kopplingar till IS och ha varit på väg till Syrien har gripits i Grekland. En utav dem beskrivs av experter som något av en veteran i terroristsammanhang.

Svenska UD bekräftar för SVT Nyheter att de gripna är svenska medborgare och att de greps misstänkta för vapenbrott.

De två ska ha kommit från Sverige till Grekland för tio dagar sedan, men greps på en busstation i hamnstaden Alexandroupolis i torsdags.

– De greps i samband med en rutinkontroll. Vi sökte igenom deras väskor och hittade de två knivarna, säger en grekisk poliskälla.

I bagaget hittades även mobiltelefoner, stridsutrustning och sedlar – svenska kronor, euro och amerikanska dollar – uppger polisen. Enligt uppgifter i grekiska medier planerade de två att resa vidare till Turkiet och därefter till Syrien för att ansluta sig till IS. Männen ska även ha haft uniformer i packningen.

– Den enda officiella misstanken är vapenbrott, men misstankarna kan komma att utvidgas till att omfatta andra brott, säger poliskällan.

Tidigare terrorstraffad

En av de gripna ska enligt poliskällor till AP vara en 28-årig känd västsvensk jihadist, som fängslades för terrorbrott i Bosnien 2007. Han flyttades sedan till svenskt fängelse 2009 och frigavs villkorligt 2011.

Det finns också bilder där svensken poserar med vapen i Syrien 2014. Det är dock oklart vilken grupp han stridit för. Han har själv hävdat att han inte strider för IS.

Enligt terrorismforskaren Magnus Ranstorp har det gått att följa mannen på sociala medier från Grekland. Han beskriver honom som något av en veteran i terroristsammanhang.

Att de båda männen greps med bland annat stora knivar förvånar inte Ranstorp.

– När individer ska till Syrien så ges de rådet att ta med sig campingutrustning, knä- och armbågsskydd och i det här fallet hade de också uniformer vilket nog beror på kylan

”Skickas nog tillbaka till Sverige”

Båda männen kommer att ställas inför en domare på tisdag i Grekland, misstänkta för vapenbrott.

Men enligt Magnus Ranstorp lär det inte bli några längre fängelsestraff för de båda männen som gripits i Grekland med campingutrustning,

– Han blir nog så småningom tillbakaskickad till Sverige och jag tror inte att han tar så allvarligt på att han åkt fast.

UD och Säpo kommenterar inte

Svenska UD har i nuläget inga ytterligare uppgifter om männen, men pressjouren säger till SVT Nyheter att den svenska ambassaden i Aten nu arbetar med att få fram fler uppgifter om de gripna männen.

Inte heller Säkerhetspolisen, Säpo, vill svara på frågor om det specifika fallet.

– Jag kan inte avslöja några detaljer, men vi har så klart ett tätt utbyte med polismyndigheter och säkerhetstjänster, säger Sirpa Franzén, presschef på Säkerhetspolisen, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.