Foto: TT

Misstänkt gärningsman erkänner i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Den man som greps misstänkt för att ha halshuggit en man och orsakat explosioner i en gasfabrik i östra Frankrike har erkänt, enligt källor från undersökningen, uppger AFP.

35-åringen har också berättat ”detaljer om omständigheterna” runt brottet. I dag ska han förflyttas till Paris för fortsatta förhör.

Skickade en selfie

Yassin Salhi började samarbeta med polisen lördag kväll. Enligt lokaltidningen Le Dauphiné Libéré ska det i förhören också ha framkommit att Salhi skickade en selfie, ett självporträtt taget med mobilen, med det avhuggna huvudet till ett telefonnummer i Kanada.

Attentat mot fransk fabrik

Under söndagen avslöjade läckor ur polisutredningen att bilden skickades till Syrien. Utredarna tror att numret i Kanada bara var en station på vägen för meddelandet och att det var avsett för någon på annan plats i världen

Källor nära utredningen säger att Salhi radikaliserades för över tio år sedan, och han ska ha varit känd av den franska säkerhetstjänsten, men han har i förhören inte definierat sig själv som terrorist.

Hotade med attrapp

Det enda offret för attacken, en affärsman i 50-års åldern, var Salhis chef. Förhörsledarna tror att mannen blev hotad med ett pistolliknandeföremål innan han halshöggs. Han ska också ha haft strypmärken på halsen och polisen vet inte om mannen var vid liv eller död när Salhi skar halsen av honom.

De omkring 40 arbetarna som fanns på fabriken nära Lyon klarade sig utan allvarliga fysiska skador, men många är i svår chock och har erbjudits pyskologhjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat mot fransk fabrik

Mer i ämnet