Foto: TT

Misstänkte terroristen Abrini rörde sig fritt trots internationell efterlysning

Uppdaterad
Publicerad

Trots internationell efterlysning rörde sig terrormisstänkta Mohamed Abrini – ”mannen i hatten” – fritt genom Bryssel efter attentaten i Paris i november. Det berättar han nu själv i förhör. Han pekar också ut sin kollega Salah Abdeslam som logistikansvarig inom terrorcellen som slog till i både Bryssel och Paris.

Salah Abdeslam, den enda överlevande misstänkt för terrordåden i Paris den 13 november 2015, ska ha haft en tydlig logistisk roll i den terrorcell som låg bakom såväl dåden i Paris som de i Bryssel den 22 mars.

Kallade sig fotsoldat

Abdeslam har sedan han greps den 18 mars i år i Bryssel till och från sagt sig vara beredd att samarbeta med de belgiska och franska myndigheterna, och förklarat sig inte ha varit något mer än en simpel fotsoldat i terrorcellen.

Terrordåden i Paris

Nu berättar dock en av hans gripna kollegor, Mohamed Abrini, att Abdeslam ska ha haft en större roll i planeringen av dåden än vad han har uppgivit.

”Mannen i hatten” talar ut i förhör

Mohamed Abrini blev efter dåden i Bryssel den 22 mars i år känd som ”mannen i hatten”, sedan han fångats på bild på flygplatsen Zaventem i Bryssel strax innan hans medbrottslingar, två självmordsbombare, utlöste sina sprängladdningar.

Han var under ett par veckor Belgiens mest jagade man och greps den 8 april, som den enda överlevande misstänkt för direkt inblandning i dåden i Bryssel, som krävde 35 människors liv.

Abdeslam ”hämtade alla som kom från Syrien”

I de första förhören med belgisk polis, som belgiska VTM tagit del av, beskriver Abrini nu Abdeslams roll som logistikansvarig för terroristerna.

– Vad jag vet, utöver två eller tre personer som gjorde resan själva, åkte Salah ner och hämtade alla de inblandade i Parisattentaten och som kom från Syrien. Han hämtade dem och släppte av dem på gömställena, säger Abrini.

– Jag vet detta eftersom jag sov hos dem i lägenheterna och lärde mig mycket.

Det var sedan från dessa gömställen, i Bryssel och Paris, som terroristerna utgick när de planerade och genomförde terrordåden i de båda huvudstäderna.

Utredare har sedan tidigare misstänkt att Salah Abdeslam hade en vidare roll av det här slaget, men inte kunnat fastställa det.

Var barndomsvänner

Abrini och Abdeslam är barndomsvänner, båda uppvuxna i Brysselstadsdelen Molenbeek. Den 11 november 2015 fångades de båda på bild tillsammans av en övervakningskamera vid en bensinstation.

Abrini ska ha kört Abdeslam till Paris samma dag. Två dagar senare mördades 129 personer på Paris gator och inne på konsertlokalen Bataclan.

Efter att övervakningsbilden uppdagades, veckan efter Parisdåden och månader innan attentaten i Bryssel skulle genomföras, efterlystes Abrini internationellt för sitt samröre med Abdelsam. Han fick en europeisk arresteringsorder utfärdad efter sig.

”Gick förbi militärer varje dag”

I förhören berättar han nu också om hur han höll sig undan ordningsmakterna.

– Jag gick från kafé till kafé. Om dagarna vilade jag i en park i [Brysselstadsdelen] Forest.

Enligt Abrini själv hade han inga problem att röra sig obehindrat i den belgiska huvudstaden.

– Vet ni? Internationell arresteringsorder, vara efterlyst, allt det där, det betyder ingenting.

– Jag gick förbi militärer och polis varje dag med keps på mig. Säkerheten kommer aldrig att förhindra attentat, den existerar inte i verkligheten, säger han.

Ska lämnas ut till Frankrike

Mohamed Abrini sitter i dag fängslad i belgiska Brygge, misstänkt för inblandning i attentaten i såväl den franska som den belgiska huvudstaden. Efter förhören i Belgien kommer han att utlämnas till franska myndigheter för vidare utfrågning.

Salah Abdselam utlämnades i slutet av april från Belgien till Frankrike, där han nu ska prövas för mord och terrorbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet