Vid kommunhuset i Årdalsstangen, huvudort i Årdal kommun, där trippelmordet inträffade. Foto: Scanpix

Misstänkte trippelmördaren skulle utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Misstänks ha dödat tre passagerare på en buss i västra Norge.

Den misstänkte trippelmördaren skulle utvisas. Mannen är asylsökande från Sydsudan och bodde på en flyktingförläggning i Årdal. Han hade fått avslag på sin ansökan.

Enligt polisen skulle mannen ha utvisats från Norge i dag, rapporterar NRK.

Trippelmord på buss i Norge

– Det är en person som har sökt asyl och som kom til Norge i april. Han fick avslag på sin ansökan i juni och skulle skickas tillbaka till Spanien enligt den så kallade Dublinförordningen, säger kommunikationsdirektören på norska Utlendingsdirektoratet Ingeborg Grimsmo till NRK.

Utvisningen dröjde

Mannen har bott på flyktingförläggningen i nära fem månader sedan beslutet om avslag på asylansökan.

Ingeborg Grimsmo kan inte svara på varför det dröjt så lång tid från avslaget på asylansökan tills beslutet verkställs. Hon vill inte heller säga om det är vanligt med så långt dröjsmål.

– Det får du fråga polisen om. Det har med deras kapacitet att göra.

Enligt Dublinförordningen ska en asylansökan behandlas i det första ”trygga landet” som flyktingen kommer till. Det innebär i detta fall att mannens ansökan skulle behandlas i Spanien.

Oklart om han kände till utvisningen

Vid polisens presskonferens på förmiddagen bekräftades i stort sett tidigare kända uppgifter.

Dock sade man att polisen skulle vara med när den misstänkte mördaren utvisades. Tidigare uppgifter talar om att han skulle ta sig till Oslo utan bevakning för fortsatt transport ut ur landet.

Vid presskonferensen framstod det som oklart om mannen visste om när utvisningen skulle ske. Däremot kände han naturligtvis till att han fått avslag på sin asylansökan.

Bussresan en tillfällighet?

Tidningen Dagbladet rapporterar senare under förmiddagen att mannen inte kände till tidpunkten för utvisningen. Polisens utlendningsenhet (PU) bekräftar för tidningen att han skulle utvisas i dag tisdag.

– Det var planerat att han skulle gripas i dag på morgonen för att transporteras ut ur landet, säger Tuva Otterlei Blikom på PU.

– Att han var ute och reste i går var hans eget initiativ så vitt vi vet, tillägger hon.

Dödade svenskens identitet

Den misstänkte mördaren är född 1982.

Polisen nämnde också namnen på två av de döda.

De tre dödsoffren är chauffören, född 1958, en ung kvinna född 1994 samt den svenske medborgaren.

Mannen ännu inte förhörd

På presskonferensen berättade polisen att den misstänkte ännu inte har förhörts och att spaningarna fortsätter ”för fullt”.

– Han kommer att höras när han är i ett sådant tillstånd att ett förhör kan hållas, sade Ronny Iden, polismästare vid Sogn og Fjordane polisdistrikt.

– Det undersöks för närvarande om han ska få psykiatrisk hjälp, om förhör kan ske på sjukhuset eller om det ska göras först när han är utskriven, sade Iden.

På psykiatrisk klinik

Vid lunchtid skrevs den misstänkte ut från Haukelands sjukhus och fördes till den psykiatriska kliniken Sandviken i Bergen för vidare vård.

Där ska han vara kvar i ett dygn för observation och för utredning av hans psykiska hälsotillstånd.

Mannen har fått offentlig försvarare. En häktningsförhandling i Bergens tingsrätt väntas på torsdag.

Det är fortfarande oklart om och när mannen ska förhöras.

Trodde det var en olycka

Larmet om händelsen kom klockan 17.35 på måndagen. Klockan 17.38 inledde polisen utryckningen i tron att det rörde sig om en trafikolycka.

Under uttryckningens gång fick polispatrullen veta att det handlade om ett knivdrama.

Klockan 18.43 kom räddningspesonal fram till bussen där dramat pågått. Polispatrullen kom fram klockan 18.49. Då hade den misstänkte mördaren redan gripits av räddningspersonalen och tre personer avlidit.

På grund av vägarbeten valde polispatrullen att köra en annan och längre väg än den normala. Se karta hos NRK här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trippelmord på buss i Norge

Mer i ämnet