Arkivbild: Renar på tundran i Naryan-Mar, väster om det drabbade området. Foto: Thomas Nilsen/Barents Observer

Mjältbrandsoro – 250.000 renar kan slaktas

Uppdaterad
Publicerad

Rädslan och oron för att mjältbrand ska sprida sig i Sibirien kan resultera i att 250.000 renar slaktas, en tredjedel av världens största renhjord, uppger tidningen The Guardian.

Det är nästan som taget ur en skräckfilm. Resterna av en ren som dog av mjältbrand för flera decennier sedan har tinats upp på grund av ovanligt varma temperaturer i Sibirien – något som har fått sjukdomen att ”återuppstå”, skriver tidningen The Guardian.

Ska reduceras kraftigt

Nu vill guvernören på Jamalhalvön i Sibirien få in förslag på hur antalet renar i området ska reduceras med 250.000.

Traditionellt sett pågår slakten i november och december, men redan nu vill alltså myndigheterna att antalet renar blir betydligt färre.

Ett undantagstillstånd infördes i juli när en tolvårig pojke dog efter att ha ätit kött från ett infekterat hjortdjur. Omkring 2.350 renar och minst fyra hundar avled också i utbrottet.

Kan äventyra försörjningen

Nikolai Vlasov, biträdande chef för veterinärs- och djurhälsomyndigheten, menar att ju tätare en djurpopulation är, desto större är risken för att sjukdomar ska sprida sig.

– Djurtäthet, särskilt i tundraområden som är väldigt bräckliga, bör regleras. Det är omöjligt att föda upp renar utan begränsningar.

Alltför många renar kan äventyra försörjningen för befolkningen i norra delen av Jamalhalvön genom att döda betesmarker.

Kritiserat förslag

Ett av Nikolai Vlasovs förslag är att renarna flyttas till södra Jamalhalvön för att de norra delarna ska få en chans att återhämta sig.

Ett annat förslag var att få de kringflyttande herdarna att lämna ifrån sig sina renar i utbyte mot prisvärda inteckningslån för lägenheter.  

Det förslaget blev dock kritiserat av antropologen Olga Murashko.

– Ett stort antal nomader kommer förlora sin livsmening och möjligheten att upprätthålla sin traditionella livsstil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.