Ameri Kashi Kolhi i Pakistan visar en bild där hennes dotter Jeevti står längst till höger. Dottern fördes bort en natt och är nu bortgift med en man som tagit henne som sin andra hustru. Bilden tagen 1 december 2016. Foto: AP/TT

Miljoner pakistanier lever som slavar

Publicerad

14-åriga Jeevti fördes bort från sin familj en natt och giftes bort med en man som familjen var skyldig pengar. Trots en hård kamp kan hennes mamma Ameri inte få tillbaka henne. Och hon är inte ensam, över två miljoner lever under slavliknande förhållanden i Pakistan, enligt Global Slavery Index.

En rapport från South Asia Partnership visar att uppskattningsvis ett tusental unga kristna och hinduiska flickor, de flesta fattiga och minderåriga, förs bort från sina hem varje år, konverterar till islam och gifts bort.

De som drabbas av ”modernt slaveri” hör ofta till fattiga familjer som står i skuld till markägare.

Ameris dotter försvann

Nyhetsbyrån AP har träffat Ameri Kashi Kohli som bor i södra Pakistan. Hon är säker på att hennes dotter Jeevti fick betala priset för en skuld som aldrig ville ta slut.

Jeevti försvann en natt när familjen sov utomhus i den heta sommarnatten. Flickan var borta på morgonen och ingen hade hört någonting.

Ameri berättar att hon och hennes man lånade omkring 500 dollar av en markägare när de började arbeta för honom. Ameri jobbar med att skörda sockerrör i provinsen Sindh, som domineras av mäktiga markägare. Hon säger att skulden är betald.

– Men när de tog pengar av oss för att betala av lånet fick vi aldrig några kvitton, säger hon.

I stället fördubblades skulden till ca 1.000 dollar.

Har bytt namn och konverterat

Ameri är hindu i ett muslimskt land. Hon säger till AP att markägaren fått hennes dotter att konvertera till islam och att han tagit flickan som sin andra fru. Jeevti heter numera Fatima.

– Jag har gått till polisen och till rätten. Men ingen lyssnar på oss. De säger ”din dotter har konverterat till islam och du kan inte få tillbaka henne”, berättar Ameri Kashi Kolhi.

Den pakistanska aktivisten Veero Kohli kämpar för att befria familjer som lever under slavliknande förhållanden i Pakistan. Hon har själv varit slav. Foto: AP/TT

Familjen sökte hjälp hos aktivisten Veero Kohli (som de inte är släkt med trots samma efternamn) som själv föddes som slav. Sedan hon lyckades ta sig loss har hon engagerat sig för att fria tusentals familjer från slitet för markägarna. Hon har misshandlats, arresterats och hennes hem har bränts ner. Hon utmanar och retar upp många män i ett land med en månghundraårig patriarkal kultur.

– Jag vet att de skulle vilja döda mig men jag kommer aldrig att ge upp kampen för dessa människor.

Ingen brottsutredning gjord

För fem månader sedan följde Veero med Ameri Kashi Kohli till polisstationen i Piaro Lundh för att hjälpa henne leta upp dottern.

– Jag bad dem att få träffa flickan men de vägrade, de sade att flickan följt med mannen frivilligt.

I stället kallade polisen dit den man som Ameri hävdar hade tagit hennes dotter, Hamid Brohi.

– Han sade att ”hon är betalning för de 1.000 dollar de är skyldiga mig”, säger Veero Kohli.

Någon brottsutredning om att Jeevti kan ha blivit kidnappad har aldrig gjorts, inte heller på grund av att hon gift sig som 14-åring, fast den undre åldergränsen för äktenskap är 18 år.

Hinduiska aktivister menar att flickor som Jeevti hålls isolerade till de tvingats konvertera och gifta sig, och sedan är det i stort sett för sent att göra något. I pakistanska äktenskap måste mannen ge kvinnan rätten att skilja sig.

Miljontals ”moderna slavar”

Och Jeevti är inte ensam. I Pakistan lever över två miljoner människor som ”moderna slavar”, enligt 2016 Global Slavery Index.

Det placerar landet på en tredjeplats i världen bland länder där människor fortfarande förslavas. I Kina och Indien finns det ännu fler ”moderna slavar”. På fjärde och femte plats kommer Bangladesh och Uzbekistan.

– Dessa människor har inga rättigheter och kvinnor och barn är mest utsatta, säger Ghulam Hayder, vars organisation Green Rural Development arbetar för att befria Pakistans förslavade arbetare.

Hamid Brohi i Pyaro Lundh i Pakistan har gift sig med 14-åriga Jeevti efter att hon förts bort från sitt hem. Bilden är från 1 december. Foto: AP/TT

Människorättsaktivisten Veero Kohli lyckas till slut få till ett möte med den bortförda Jeevti, numera Fatima. Hon träffar även flickans man, Hamid Brohi, som ilsket förnekar att han tagit flickan som betalning för familjens skuld – trots att detta var vad han sade vid det tidigare mötet med Veero Kohli.

Jeevti säger att hon följt med honom frivilligt. Hon säger också att hon gärna vill träffa sin mamma, men har inget svar på varför det står i dokument hos polisen att hon inte vill prata med sin mamma. Hon säger att hon inte vet vad som står i dokumentet, fast det uppges vara hennes egna ord som finns där.

Veero Kohli säger till AP:s reporter att hon ska fortsätta slåss för flickan i rätten, men att hon har litet hopp om att de kan få tillbaka henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.