Till vänster Betty Morell med sin mamma Lena Pierce. Till höger Betty Morells dotterdotter Kimberly Miccio och hennes dotter. Foto: TT

Mor-dotter återförenade efter 82 år

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan tvingades adoptera bort sin dotter som ung. Nu har de båda återförenats – efter 82 år.

Tv-kanalen CNN kunde i veckan berätta historien om Lena Pierce, som tvingades att adoptera bort sin sexmånadersbebis 1933 sedan myndigheterna slagit fast att hon var för ung att ta hand om ett barn. Hon var då 14 år.

Nu har de för första gången setts igen. Det tårfyllda mötet skedde nyligen i lobbyn på flygplatsen i Binghamton i delstaten New York.

– Det känns helt overkligt, säger den nu 96-åriga Pierce till tv-stationen WBNG som rapporterat om den unika händelsen.

Fick ytterligare sju barn

Pierce fick så småningom ytterligare sju barn i två olika äktenskap, men tankarna på dottern lämnade henne aldrig berättar hon för WBNG.

– Jag oroade mig många gånger för henne och undrade var hon var.

Flickan, Betty Morrell, kom till Long Island, New York. Hon var ensambarn och hennes adoptivföräldrar dog när hon var i 20-årsåldern.

– Jag hade låtsassystrar och låtsasbröder. Jag hittade på namn och pratade med dem på natten.

Sökte efter sin mamma

Efter 50 års sökande återfann hon till slut sin biologiska mamma sedan en släkting avslöjat hennes dopnamn – Eva – och födelseort, Utica, New York. Ett födelsebevis från sjukhuset ledde henne vidare och till slut kunde hon hitta en av Pierces döttrar – och till sist återförenas med mamman.

– Jag är inte ensam längre. Jag har min mamma, mina systrar och bröder. Det är surrealistiskt men så underbart att få vara tillsammans igen efter all den här tiden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.