Foto: AP

Mord på transpersoner oroar

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på en framstående hbtq-aktivist i Argentina har väckt stor uppmärksamhet. Det är tredje gången på en månad som en transperson bragts om livet i landet.

Diana Sacayan, 40 år, hittades mördad i sitt hem i Buenos Aires i tisdags. Hon är en välkänd debattör och aktivist som kämpat för lika rättigheter för homosexuella, bisexuella och transpersoner.

President Cristina Kirchner Fernandez manade polisen att göra allt för att lösa ”det förfärliga brottet”.

Flera fall

Presidenten överlämnade 2012 personligen ett id-kort till Diana Sacayan där hon erkänns som kvinna. Argentina är ett föregångsland när det gäller rättigheter för hbtq-personer. Sedan 2012 har transpersoner rätt att själva välja kön på nationella id-kort.

Två andra transpersoner, Marcela Chocobar och Coty Olmos, har den senaste månaden hittats döda i provinserna Santa Fé respektive Santa Cruz.

– Ett mörkt moln har lägrat sig över Argentinas trans-samhälle. Om inte denna senaste mordvåg utreds effektivt och de ansvariga ställs inför rätta, så sprids budskapet att det är okej att angripa trans-kvinnor, säger Mariela Belski, chef för Amnesty International i Argentina, till nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.