Foto: TT

Dödade Cecil fick folk att öppna plånboken

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska programledaren Jimmy Kimmel har nu också engagerat sig i det dödade lejonet Cecil. En tårfylld vädjan i sin show ledde till att många människor donerade pengar till den organisation som har föjt Cecil i flera år.

I början av juli sköt tandläkaren Walter J. Palmer ihjäl det lokalt kända lejonet Cecil i Zimbawe. Han hade åkt iväg på en jaktresa som han betalade motsvarande 400.000 kronor för. Palmer visste inte att lejonet var en lokal favorit och har sedan dess varit försvunnen, sedan en våg av hot vällt fram mot honom. Förutom Palmer deltog ytterligare en man i dödandet och de båda riskerar nu 15 års fängelse.

Pengar strömmar in

Cecils död har upprört människor i hela världen. Den amerikanska djurrättsorganisationen PETA har bland annat sagt att Walter J. Palmer borde hängas, enligt time.com.

Lejonet Cecil

Nu sållar sig även programledaren Jimmy Kimmel till den skaran. I sin show ”Jimmy Kimmel Live”  höll Kimmel i tisdags en tårfylld vädjan för det dödade lejonet Cecil. Kimmels vädjan ledde till att många öppnade sin plånbok och donerade till University of Oxford Wildlife Conservation Research Unit, WildCRU, den organisation som hade spårat Cecil i flera år. 24 timmar efter Kimmels vädjan hade folk donerat mer än 150.000 dollar, uppger uk.Businessinsider.com.

”Vi är så tacksamma”

David McDonald som är chef och grundare av WildCRU tackade Jimmy Kimmel i ett meddelande på organisationens hemsida på onsdagen:

”Jimmy Kimmel bad sina miljontals lyssnare i USA att göra donationer för att stödja vårt arbete med lejon och bevarandet i större utsträckning. Vi är så tacksamma för detta och för stödet som har flödat in från hela världen.”

Intensifiera kampen

På torsdagen uppmanade FN alla länder att intensifiera kampen mot olaglig tjuvjakt och handel djur, det rapporterar Reuters.

– Som de flesta människor i världen är vi upprörda över det som har hänt med det stackars lejonet, säger Tysklands FN-ambassadör Harld Braun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lejonet Cecil

Mer i ämnet