Foto: Scanpix

Mordförsök på partiledare – se bilderna här

Uppdaterad
Publicerad

En man stormade upp på scenen när bulgariske partiledaren Ahmed Dogan höll ett tal under partikongressen. Men enligt tv-bilder verkar han ha fått problem med pistolen och blev övermannad.

Attentatet inträffade under partiets kongress i huvudstaden Sofia på lördagen och bulgariska BTV fångade den dramatiska händelsen med kamera.

Mannen rusade upp på scenen mitt under Dogans tal. När det inte hände något med pistolen rusade massor av människor upp på scenen och tog hand om honom.

Dogan klarade sig oskadd, uppger MRF:s Ceyhan Ibryamov.

– Ahmed Dogan är vid god hälsa, allt är under kontroll, sade Ibryamov enligt nyhetsbyrån AFP till journalister efter händelsen.

Centerpartistiska riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani var på plats vid kongressen och twittrade om sitt vittnesmål:

– Hela delegationen mår bra, efter mordförsöket på partiledaren för MRF när vi var där. Tacka vet jag svenska partikongresser.

”Folk var jättechockade”

För SVT berättar hon mer om det som hände:

– Han bar på kongressens deltagarbadge. Jag tänkte inte mer på det. Men när han var väldigt nära partiledaren drog han fram en pistol.

– Jag tänkte, oj shit, vad är det här. Folk var jättechockade.

Graham Watson, brittisk liberaldemokrat som gästar kongressen, skriver att Dogans parti oroats mycket på sista tiden över hur Bulgariens regering inskränker på fri- och rättigheter.

MRF har sitt starkaste stöd i den turkiska minoritetsgruppen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.