Robin Ylitalo, professionell pokerspelare Foto: SVT

”Man är ju gravt spelberoende, men på ett bra sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Spel om pengar kan innebära både himmel och helvete. Tisdagens avsnitt av Korrespondenterna skildrar spelandets två sidor: Från spelberoendets djupaste misär till svenska pokerproffs som anser sig leva det ljuva livet.

De är unga, uppfödda på tv-spel och i dag heltidsproffs i pokerspel.  Efter närmare tio år i ”yrket” säger Robin Ylitalo:

– Man är ju gravt spelberoende, men på ett bra sätt. Jag vill ju spela och tjänar ju pengar på mitt spelande.

Öga mot öga vid spelborden

Korrespondenterna är på Malta, platsen för en av årets största pokerturneringar. Hit kommer världseliten för att spela under en vecka. Vardagen med nattliga spelpass därhemma, med datorn och Internet i flera turneringar samtidigt, är utbytt mot en vecka på den mytomspunna medelhavsön. Ensamheten på natten när de flesta spelar är ett avlägset minne. Här på Malta träffas spelarna, närmare 900, öga mot öga för att göra upp. Vinnaren kammar hem förstapriset på närmare 8 miljoner kronor.

Som ett kompisgäng

De svenska pokerproffsen är ett gäng på 10-15 spelare. Många är gamla kompisar som trivs med varandra och gärna käkar lunch eller tar en öl tillsammans efter ett spelpass. Men det blir inte många timmar ute i försommarsolen. Mesta tiden tillbringas vid spelborden inne i ett konferenscentrum där det gäller att överleva de första dagarnas utslagning innan det kan bli tal om några prispengar.

Direktkvalificerade

Flera av svenskarna är högt rankade och har kunnat kvalificera sej till turneringen genom att kvala in för bara några tusen kronor i insats. Annars är anmälningsavgiften till tävlingen på Malta 50.000 kronor.

– Min pappa tyckte spelandet var fruktansvärt och ville att jag skulle plugga och ta ett riktigt jobb i stället. Han trodde att det var som att dra i spelautomater och att jag skulle förlora. Han fattade inte att jag hade en fördel i spelet, berättar Robin Ylitalo.

Drömde om finansvärlden

Christian Jeppsson är en annan av de högt rankade svenskarna. En gång i tiden ville han jobba med aktier i finansbranschen. Och parallellerna finns där förstås: Det handlar om sannolikhetskalkyler, att satsa rätt och att inte lägga allt i samma korg. Därför spelar många av svenskarna ihop i bolag där man delar på både vinster och förluster. Om en spelare vinner kan två andra i bolaget gå back, men tillsammans får alla tre ändå en liten vinst. De svenska spelarna har räknat ut hur man överlever och klarar sej bra på spelandet.

De lägger till och med undan pengar till en framtida pension.

– Jo, det står ju noll i det orangea kuvertet. Jag vill vinna för att lägga undan, säger Christian.

– Ska jag hålla på med detta hela livet? Det blir svårt att komma in på arbetsmarknaden med ett tomt CV.

Miljoninkomster

Men det är inget som bekymrar killarna särskilt mycket just nu. Om det finns lyckliga spelare så är svenskarna på Malta exempel på det: De tycker att de lever ett fantastiskt liv där man spelar när och var man vill; tar semester när man vill och uppenbarligen tjänar en del pengar.

För även om Robins vinst i en liknande turnering som den här på Malta delades med ett par kompisar, så blev det ändå  1,5 miljoner kronor över till honom.

Korrespondenterna om speldjävulen. SVT2 tisdag kl 20.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.