Sita Karka, som brutit båda benen när rasmassor fallit över henne, bärs till räddningshelikopter i Gorkha, Nepal. Foto: TT

MSB: Hoppet ute om överlevande

Uppdaterad
Publicerad

Hoppet om att hitta överlevande efter skalvet i Nepal uppges vara ute. – Nu avslutar man sökmomentet, det finns inget hopp om att hitta överlevande längre, säger Lars-Göran Uddholm, insatschef för den svenska räddningsstyrkan i Katmandu.

Han säger att de lokala myndigheterna sannolikt tar beslutet om att avbryta sökinsatserna under morgondagen.

Räddningsteamet från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) befinner sig nu i ett läger nära den internationella flygplatsen i Katmandu. De har efter en förfrågan ställt in sig på att bistå vid nästa steg i katastrofarbetet, som bland annat handlar om att ta hand om döda.

Jordbävning i Nepal

– Det är ett tragiskt jobb. Avlidna ska tas om hand, det är rent vatten som inte finns, avloppssystem som ska repareras och det finns en rädsla för att sjukdomar ska spridas.

Fraktflygplanet med utrustning från Sverige har fått landningstillstånd på den hårt belastade flygplatsen i Katmandu och väntas anlända tidigt på torsdagsmorgonen lokal tid.

Vattenförråd länsades

Desperationen efter mat har tillsammans med frustration över havererade samhällsfunktioner lett till konfrontationer mellan invånare i Katmandu och nepalesisk polis. Många köade i timmar under gårdagen utanför kontoren där bussbiljetter säljs, och på sina håll gjorde ilskan över den långsamma handläggningen att det utbröt våldsamheter. Kravallpolis kallades ut efter att frustrerade människor länsat ett vattenförråd.

En stor del av Katmandus invånare kommer ursprungligen från byar i andra delar av landet, där vissa inte har påverkats lika allvarligt av skalvet. Det är framför allt de som nu försöker ge sig av.

– Jag åker tillbaka hem, där det finns mat och är säkert. Det finns ingen mat här och ingen hjälp från regeringen, säger forskaren Sarlahi Singh, 30, till The Guardian i Katmandu.

Så många som 100.000 tros redan ha lämnat staden och myndigheterna tror att uppemot 300.000 kan komma att ge sig av. Regeringen har börjat dela ut gratis bussbiljetter och bussbolagen har sänkt priserna.

Miljoner barn i akut behov

Samtidigt som hoppet om att hitta överlevande är ute kommer rapporter om att runt 1,7 miljoner barn är i akut behov av hjälp efter jordbävningen. Barnen är i desperat behov av tillgång till rent vatten och skydd mot regn och kyla, uppger Unicef.

”Vattenburna sjukdomar fortsätter att innebära en stor risk för barn. Många familjer kämpar med att bara kunna skydda sig mot sol och regn, och vi räknar med att deras behov enbart kommer att öka under de kommande dagarna i samband med att vi får ytterligare information från mer avlägsna områden och när omfattningen av katastrofen blir ännu tydligare”, säger Tomoo Hozumi, Unicefs representant i Nepal, i ett pressmeddelande.

EU:s biståndschef till Nepal

EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides åker till Nepal för att tillsammans med FN:s biträdande generalsekreterare Valerie Amos studera hjälpbehovet efter jordskalvet.

”Europeiska experter, medel och insatser har redan gjort verkan under de viktiga första dagarna. Jag kommer att bedöma situationen på plats och avgöra hur EU på bästa sätt kan fortsätta hjälpa”, säger Stylianides i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet