Flygblad från 2003 släppta av amerikanskt flyg över Afghanistan och Pakistan gjorde gällande att Mullah Omar, likt Usama Bin Laden, var en av världens mest eftersökta män. Foto: TT

Uppgift: Mulla Omar är död

Uppdaterad
Publicerad

Den ökände talibanledaren mulla Omar är död, enligt afghanska myndighetskällor. Talibanerna själva har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Omar ska ha dött redan för två till tre år sedan, enligt afghanska myndighets- och underrättelsekällor. Talibanerna har ännu inte uttalat sig om uppgiften, men sagt att saken kommer att kommenteras inom kort, uppger BBC.

Rykten om Omars död har cirkulerat tidigare, men detta är första gången som uppgiften bekräftas av afghanska myndigheter.

Även inuti talibanrörelsen i Afghanistan har det länge spekulerats om att ledaren mulla Omar skulle vara död och att de ljudband och uttalanden som ibland släppts är falska, säger Afghanistankännaren Magnus Forsberg till TT.

– Vissa har nästan krävt att de måste höra något från mulla Omar. Och då har det varit början på en splittring i talibanrörelsen, säger Forsberg, som vill ”vänta och se” huruvida Omar verkligen är död.

Lever vidare till dödsfall kan styrkas

Så länge talibanrörelsen inte erkänner att ledaren mulla Omar är död eller myndigheterna visar upp något lik lever ledaren vidare ”som symbol i de miljöer som motsätter sig utländsk militär inblandning i Afghanistan”, hävdar Peter Hjukström, som i många år arbetat med landet för Svenska Afghanistankommittén, för TT.

– Med det här uttalandet försöker den afghanska myndigheten vingklippa talibanerna, det kan innebära en försvagning av fredsprocessen.

Central gestalt i talibanrörelsen

Omar spelade en viktig roll i kriget mellan Afghanistan och Sovjetunionen. I efterspelen av World trade center-attentaten 2001, då USA invaderade Afghanistan för att störta talibanerna, pekades Omar ut som en central gestalt och amerikanska staten utlyste en belöning på 10 miljoner dollar till den som grep talibanledaren, uppger BBC.

Också i en biografi som talibanerna publicerade för ett par månader sedan framställs den mytomspunna ledaren – som inte visat sig offentligt på många år – som i nära kontakt med den dagliga verksamheten, uppger TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.