Jim Chilton, ranchägare i området där USA och Mexikos gränser möts. Han hoppas president Trump bygger muren som utlovat. Foto: Snorre Wik

Murbygget splittrar de boende vid mexikanska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Gränsen mellan USA och Mexiko är 300 mil lång. En tredjedel av den har redan staket mellan länderna.

– En större mur skulle inte göra någon skillnad, säger en ranchägare.

– En större mur skulle skydda oss, svarar en annan.

Ranchen har varit i familjens ägo i 65 år. 

Under hela den tiden har de boende på Santa Fe Ranch mött migranter som korsar deras mark. 

USA-val 2016

– Vi träffar dem hela tiden. Floden här går från Mexiko i söder till USA i norr, och migranter vandrar längs den regelbundet, säger ranchägaren Tony Sedgwick.

Tony Sedgwick, ranchägare, och SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt. Foto: Snorre Wik

– Oftast är de törstiga, och vi ger dem vatten att dricka. Tidigare hade vi problem med att de gjorde sönder våra rör för att dricka vatten, men nu har vi installerat kranar på flera ställen, så att de kan fylla på och dricka. Du vet, vi är ett land fullt av invandrare, vad gör det mig om det kommer några fler. De är välkomna hit, säger han.

”Det finns tre typer”

Några gårdar bort bor Jim Chilton. Hans ranch gränsar också till Mexiko. Åtta kilometer, med bara taggtråd mellan oss och dom. Han säger att det finns tre typer av människor som korsar hans mark varje natt.

– Jag har inga problem med emigranterna, säger han. 

– De jag har problem med är de andra som kommer över gränsen. Kriminella som flyr Mexiko, och framför allt alla knarksmugglare.

Bär vapen

Han berättar att han mött dem många gånger på sin mark. Att han hittar deras sandskor längs vägarna, speciellt designade för att inte lämna spår i sanden. Att de är farliga, bär vapen. 

– Jag har hittat fyra ryggsäckar. De bär på 35 kilo av olika droger. Marijuana, kokain, heroin, metamfetamin. Och Sinaloakartellen som styr mexikanska Nogales har alltid spejare ute i bergen, du kan vara säker på att någon av dem har kikarsiktet på oss nu.

Hoppas på en mur

Det är alla drogerna som gör att Jim Chilton hoppas på att Donald Trump kommer göra verklighet i sitt löfte att bygga en mur. 

– Vägarna är så dåliga här, det tar gränspoliserna en timme att köra hit. Vi är i ingenmansland, vi måste klara oss själva. Jag är alltid beväpnad, säger han. 

– Om Donald Trump bygger en mur kommer jag att känna mig mycket säkrare. Men han måste också se till att gränspoliserna får bättre vägar att röra sig på.

Stor efterfrågan på droger

I Nogales arbetar sheriffen Tony Estrada. Han säger att det inte är muren som kommer att hjälpa eller stjälpa droghandeln, utan snarare det faktum att USA:s efterfrågan gällande droger är enorm.

– Vi är fem procent av befolkningen och vi använder 50 procent av alla världens droger, säger han. 

– Vi har ett stort drogproblem. Vi är ansvariga för det. Våra problem med illegal invandring bleknar i jämförelse.

”Jag stöttar muren”

Jim Chilton säger att han förstår sheriffens ståndpunkt, men att han lever i en lite annorlunda verklighet.   

– Jag stöttar muren med hela mitt hjärta. Bygger Trump den är han min hjälte. 

På en hästrygg några kilometer bort hoppas Tony Sedgwick på ett annat slut på historien.   

– Jag anser att muren bara är ett slöseri med pengar. Trump har lyckats skrämma upp människor till att bara se fruktan och jag tycker att det är synd. Symbolen för vårt land brukade vara en frihetsgudinna. Det bär mig emot att det nu är en ful stålmur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet