Mursi inför rätta för femte gången

Publicerad

En egyptisk militärdomstol ställer den störtade presidenten Muhammad Mursi inför rätta, tillsammans med nära 200 ledare och anhängare av det Muslimska brödraskapet, för inblandning i de dödliga protester som skakade Kairo 2013. Det säger en militäråklagare på tisdagen till AFP.

Bland de åtalade i rättegången, som inleds den 23 februari, finns också en annan hög ledare inom brödraskapet, Muhammad Badie.

Mursi och Badie är redan åtalade i flera andra rättegångar, där de riskerar dödsstraff.

De egyptiska myndigheterna har fängslat över 41 000 människor sedan militären tog över makten i landet sommaren 2013. Runt 30 000 av dessa är medlemmar av den religiösa och politiska organisationen Muslimska brödraskapet, enligt organisationen Human Rights Watch.

Brödraskapet har länge varit den största oppositionsgruppen mot den egyptiska regimen och vann stort i det första demokratiska valet i landets moderna historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.