SVT:s korrespondent Stina Blomgren på plats i Kairo för rättegången. Foto: TT/SVT

Mursi riskerar dödsstraff

Uppdaterad
Publicerad

Mursi blev Egyptens första folkvalde president efter landets revolution år 2011. I dag väntas domen i den första av flera rättegångar mot honom. Han står anklagad för delaktighet i dödandet av tre demonstranter i samband med en protest utanför presidentpalatset i december 2012.

Statsvetaren Said Sadek säger till SVT att det är möjligt att expresidenten döms till döden. Flera medlemmar i Mursis organisation det Muslimska Brödraskapet har redan fått mycket hårda domar.

– Organisationen är hårt ansatt. 90 procent av Brödraskapets ledning sitter i fängelse, resten befinner sej i landsflykt, säger Sadek när SVT träffar honom i Kairo.

Mursi avsattes av Egyptens dåvarande armechef Abdel Fattah Al-Sisi efter landsomfattande demonstrationer under sommaren 2013. Under det hårda nedslaget mot hans sympatisörer har fler än 1.400 personer dödats och tiotusentals personer har fängslats.

Regimen har starkt stöd

Landets rättsystem anklagas för att vara starkt politiserat. Egypten har satt ”världsrekord i dödsdomar” efter att hundratals personer som anklagas för att vara anhängare till det Muslimska brödraskapet dömts i snabba massrättegångar. Enligt FN saknar domarna motstycke i modern historia.

Den tidigare armechefen Abdel Fattah Al-Sisi är idag Egyptens president och hans regim har ett starkt stöd från egyptier som genomlevt fyra år av politisk oro.

Sisi har terroriststämplat det Muslimska brödraskapet och lovat att utrota rörelsen. Också många liberala demokratiaktivister som var tongivande under protesterna mot Mubarak sitter idag fängslade. Samtidigt har den störtade diktatorn Mubarak friats från alla anklagelser om delaktighet i mord på de hundratals demonstranter som dödades under revolutionen.

”Acceptansen för våld mot polis och militär ökar”

I egyptiska medier anklagas det Muslimska brödraskapet för de attacker mot polis och militär som nu inträffar så gott som dagligen.

Sherif Mohy El-Din som forskar på kontraterrorism på Egypt Institute for Personal Rights säger att det finns en oro för att organisationen radikaliseras när den tvingats under jord. Olika jihadistgrupper har tagit på sig ansvaret för attackerna som hämnd för den egyptiska statens kampanj mot de muslimska bröderna.

– Officiellt tar det muslimska brödraskapet avstånd från våld. Men intervjuer vi gör med anhängare och studier om vad som sägs på sociala medier tyder på att acceptansen för våld mot polis och militär ökar, säger Sherif Mohy El-Din.

Om Mursi undkommer dödsstraff kan han dömas till livstids fängelse. Han riskerar dessutom dödsstraff i ytterligare två rättegångar. Bland annat anklagas han för spioneri i konspiration med utländska regeringar samt för att ha rymt från fängelse under Mubarakregimen. Dessa domar väntas i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.