Chesed Shel Emeth i Missouri, USA. Foto: TT/Faksimil

Muslimsk organisation samlade in halv miljon för att reparera judisk begravningsplats

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 gravstenar vältes och skadades under helgen på den judiska begravningsplatsen Chesed Shel Emeth i Missouri, USA. Två muslimsk-amerikanska organisationer startade då en crowdfund-kampanj för att samla in pengar till reparationer. Målet var 180.000 kronor – ett mål som nåddes på bara tre timmar.

Bara under januari har 48 olika judiska center runt om i USA mottagit nästan 60 bombhot, enligt CNN som hänvisar till statistik från JCCA, en organisation för judiska center.

Den storskaliga gravskändningen på begravningsplatsen Chesed Shel Emeth i Missouri fick stor uppmärksamhet, bland annat på SVT Nyheter.

Förstörelsen fördömdes av ett flertal representanter för lokala muslimska organisationer, rapporterar St. Louis Post-dispatch.

”Dåden har fyllt oss med sorg”

Linda Sarsour från MPower Change och Tarek El-Messidi från CelebrateMercy startade en crowdfundkampanj, med ambitionen att samla in strax under 200.000 kronor för att hjälpa till med reparationer på begravningsplatsen.

”Medan de här meningslösa dåden har fyllt oss med sorg, så tar vi tillfället att reflektera på enighet, tolerans och ömsesidigt skydd.”, skriver arrangörerna.

”Vi är överlyckliga”

I skrivande stund har insamlingen nått en halv miljon kronor.

”Vi är överlyckliga över att vi nått vårt mål på bara tre timmar. Alla extra pengar kommer att gå till andra vandaliserade judiska center i USA”, hälsar insamlingens arrangörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.